05/22/15 14:16
(http://www.klassa.bg/)

"Път към оня свят" - Димитър Томов


Оттук околният свят се виждаше като през шпионка. Отворът скъпернически процеж­даше гледката, щом изчовъркваше парчето тухла - ръждив къс препечена глина, плътна като оловна отливка и почти толкова теж­ка. Неслучайно бе избрал старата тухларна за скривалище. Порутените опушени стени, кои­то с годините потъваха в трънливата и паре­ща прегръдка на къпини, коприва, магарешки бодил и шипка не привличаха нито хора, ни­то животни. Край дупката, която му служеше за вход, се бе заселил смок. Първоначално влечугото бе тънковато, късо и той прие на­трапчивата му неплашливост като божия по- личба: щеше да се навърта около безлюдната тухларна и самото му присъствие гарантира­ше липсата на всякакви други гадинки: змии, плъхове, та дори зверове. Затова при всяко идване към скривалището донасяше ту мляко (което сипваше в зеленясало бакърено котле, а смокът безстрашно захващаше да смуче още преди ръцете да отпуснат металната полудъ- га на дръжката, провираше се между дланите му и той усещаше студената повратливост на гази оживяла пръчка), ту някоя мишка или лалугер, който успяваше да приклещи из за­пустелите ниви. Жабите смокът сам си лове­ше, ако човекът се забавеше по-дълго време. Той го бе наблюдавал как лениво пролазва двайсетината метра от височината на неиз- мазаните зидове до ниския улей на реката: по-мързелив от водите, които се влачеха в подножието на селото. Водите през лятото съвсем се скриваха под големите обли камъ­ни на пресъхналото корито, та овце и кози в най-върховния пек е мъка диреха мокри пет­на, ближеха упорито овалната твърд, прили­чаща на буца сол, ала грапавите им езици не поемаха сладострастието на трапчиво-блудкав вкус, а попиваха неизпарените капчици влага - сякаш изпръхналите каменни късове се по­тяха на онова закътано място, където земната повърхност търпеше затисналата я тежест.

В такива мигове животните изглеждаха застинали, сливаха се е разпилените камъна­ци и всичко се превръщаше в огромно божие стадо, пръснато от памтивека из гънките на предбалканското им селце.

Той, както и цялото племе, към което при­надлежеше, възприемаха не само овцете и козите като небесна благодат и затова да се възползваш от нея при нужда в необреме- неното му съзнание не беше грях. Стопани­те и всички останали - потомствени селяни, вкопчени в наследената си столетна уседна- лост, затъпели в еднообразния ритъм да стро­ят и поддържат безсмислено паянтови къщи, чиято безнадеждност се усилваше, защото обитателите им намаляваха от поколение на поколение - тези същества-собственици на­ричаха деянията им кражби и клеймосали ги веднъж, продължаваха с обвиненията. Из­бухваха крамоли, но волното им племе не се смущаваше...

Напрегнатото му съзнание опитваше да възстанови гледката, която до вчера бе не­мислимо да си представи, че въобще някога може да изчезне, камо ли да се превърне в спомен.

Ала сега, от скришната си наблюдателница, като се взираше в набъбналата вода, която мракът бе довлякъл, той видя през разреде­ната тъма на утрото, че нощта бе погълнала селото, нивята, храстите и дърветата. Денят не искаше да се появи притеснен да озари истинския размер на бедствието. Някъде се чуваше гълчава - там, където трябваше да има къщи. Пред очите му се разстилаше само вода. Той я усещаше и ниско под нозете си. Колко ли се бе покачила? Още с идването

си призори бе пропуснал да завари тухлар- ната суха. Нагази до кръста, а усещането, че е закъснял и още по-лошото - безсилен, го накара да потрепери от ярост. Подът, изоста­вените пещи с тайниците - всичко беше по­топено. И най-главното - паричките: златните пендари махмудиите, лиричките, другите жъл­тички, цялото богатство, което бе получил от баща си, а той пък от своя страна наследил от неговия и тъй назад до ония далечни вре­мена, когато циганският им род, преследван и гонен, пазел и кътал ценния метал, в него единствено намирал упование и вяра, той му давал надежда за бъдещето.

Гордееше се, че с годините бе не просто съхранил традицията - най-важни смисъл и цел на всеки уважаващ се циганин. Той бе надминал повелята да удвои наследеното зла­то. Може би пет, може би седем пъти. Бя­ха дошли сгодни времена за безбрежния им род. Да бяха живи баща му и дядо му да го зърнат отнякъде за миг в тази тухларна, където в ушите още стържеше скрибуцащият звук от несмазаните колела на вагонетките, сподиряни от безмълвните и безплътни сенки на дръгливи цигани. Бяха се трепали из тия задушни галерии, ала златото бяха опазили и той - наследникът-продължител, в тяхна па­мет и чест, стори туй място на скривалище...

Не доживяха старите демокрацията. Първи­ят по-голям къс злато му го донесе пиенето. Същите тези стиснати селяни, дето денем се спичаха по нивите и трепереха над добитъка си, вечер разпущаха продънените си кесии из кръчмите, бистреха политиката е размътени глави, а обръгналите им гърла хич не се инте­ресуваха алкохолът от какъв произход е. Чун­ким и да се вторачат, можеха различи гланцо­вите етикети от парещата течност - съща ли е или менте. Ако понякога подушваха фалша, нямаше и пред кого да протестират - свобод- на България! Колко още леснини за бързи пари даваше демокрацията. Племето щъкаше вече по света, другите държави и по-лъскави, и по-богати - чакат само да посегнеш и да си вземеш колкото ти трябва. Добре я беше измислил - капеше отвсякъде: от момичетата и жените, дечурлигата, от всякакви отпадъ­ци, та дори от ония треви. Светът беше така устроен, че имаше всичко за всички. Само глупаците вярваха още на брътвежи за учи­лище и грамотност, пък сетне и професии, работа. Тяхното не беше ли работа? Крайната цел обаче си оставаше златото. Нищо друго нямаше смисъл...

Приглушен плисък прекъсна мислите му. В резедавата светлина, която хлуеше от четвър­титата дупка на несъборения комин, той видя как от оловната вода се измъква огромно ту­ловище. Господи, колко дълъг бе станал смо­кът! След минута припълзя на площадката и се кротна срещу него.

-            Лошо, а, братко? Изгоряхме с тоя дъжд.

Смокът го гледаше с нстрепкащи разшире­ни очи, замрял като изстинала вита баница.

-            Май напоследък много си бозал, загладил си косъма.

Дрънкаше глупости, какви косми у смок, ама такава е приказката. Сети се кога за пър­ви път зърна смочето да бозае. Не беше още пораснало съвсем, но се виждаше, че ще бъде стрелец за чудо и приказ. Той тогава пак си беше в скривалището тук, нависокото, вър­ху площадката, при средата на комина, съ­зерцаваше гледката през липсващата тухла и забеляза самотната коза. Рогушата бръстеше из бъзуняка току в подножието на обраслите зидове, когато смокът изневиделица се усука около задните й крака. Козата отначало из­врещя, но в следващия миг смокът клъвна вимето й и повече не се отдели от него. Тъй преплетени, впити, влечуго и чифтокопит- но, замръзнаха в сладострастна поза. Козата повече не гъкна, а когато смокът разхлаби примката, тя извърна глава, витите й рога застрашително се наведоха, но тя само по­души онова, което току-що я бе изсукало и отпраши към селото. Много привечери сетне този ритуал се повтаряше. Козичката си прис­тигаше самичка, щом вимето й натежеше...

Смокът повдигна глава. Чу се шум от бръм­чене и приближаващи човешки гласове.

- Ти, братко, кротувай. Аз ще погледна.

Съвсем се беше развиделило, но денят ос­таваше мрачен. Облаците - провиснали до зе­мята, всеки миг щяха отново да рукнат, да се слеят с безкрайното море, което се открива­ше пред погледа му. Липсващото парче тухла бе достатъчно голямо, за да открие пролука, през която да се вижда във всички посоки. Ала едва ли гледана отвън можеше да про­пусне чужд взор. Все пак той инстинктивно отдръпна главата си. Преминаваше гумена моторна лодка. Отпред седяха двама унифор­мени мъже, а по-назад той различи няколко глави и тела, безформени, скрити под светлия оранж на спасителни жилетки.

Лодката бавно се отдалечи, а през следва­щите часове още много пъти се връща по посока към потъналото село и всеки път от­плаваше обратно претоварена. От време на време долитаха отделни реплики, но, разбира се, той не се показа от скривалището си.

Около обяд за малко се проясни. Събуди се надеждата му, че водата ще намалее и, дай Боже, отцеди, ала не след дълго небесното покривало чурна като суроватка през тензуха на облаците и притъмня е куха, восъчна, не­естествена тъмнина.

Лодката спря да бръмчи.

Смокът не помръдваше, гледаше го втрен­чено.

Ниско долу, в подножието на комина, во­дата внезапно захвана да бучи. „Като ручило на гайда“, помисли си. После някак си всичко тръгна бързо. Бозавото теме на водата почна да се надига. Беше просто нереално празна- та тухларна да се е препълнила, та водният стълб да тръгне през комина. „Като кладенец, става като кладенец“, повтаряше си наум, а страхът от дълбокото, прелял в паника, вдър­вяваше без друго изтръпналите му от седене крайници.

Бученето се усилваше, избухна тътен. Нещо каза „хряс“, като че ли раздираха дреха или брезентово покривало, после късането осви- репя. Стените се пропукваха и той нямаше време да осъзнае, че там, където бе зазиждал собствените си богатства, кухините се отварят, сбръчкват се като картонени кутии, и подир тухлите се свличат кожени кесии, а разпиле­ните монети беззвучно потъват сред оживяла­та глина. Златото изчезваше. Инстинктивно разтвори ръце да подпре, да спре, да задър­жи тези опушени стени и тогава погледът му спря върху смока. Влечугото не отделяше очи от него. Стори му се, че иска да се изниже.

- Ссстой, братленце, ти шшште ме из- ззмъкнеш - прошепна без глас, съскаше.

Дланите му се вкопчиха в слузестата кожа, но не се хлъзнаха, а се впиха със сила, която смокът твърде късно осъзна, че е предсмърт­на; сколаса все пак да увие свободната си опашка около издължения човешки врат.

Водният стълб погълна и двамата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване