05/22/15 14:53
(http://pik.bg)

Танев: Време е да допълним към рейтинга и добро структуриране на ВУЗ-овете

Танев: Време е да допълним към рейтинга и добро структуриране на ВУЗ-овете

Рейтинговата система за оценяване на образователните направления изигра своята положителна роля, но тази система има някои несъвършенства, които трябва да се вземат под внимание, за да стане по-справедлива. Това заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев по време на днешния парламентарен контрол.

Танев отговори на въпрос за оптимизиране на критериите, заложени в рейтинговата система за оценяване на образователните направления. "Системата в момента е възприета като основен инструмент за финансиране за качествено образование. Всяка година от съществуването й се допълва и променя. Сега е четвъртото й издание. Специалистите твърдят, че е много по-съвършена от оригинала, моето впечатление също е такова", каза образователният министър. Той смята, че в бъдещите години ще има доста по-добър вариант от този в момента.

"Тя може да е много добър инструмент, но е само един. Когато се мери заведение, в което има научни продукти, образователни и други, съмнявам се, че подвеждането им под общ знаменател ще бъде възможно, защото не измерваме само обучаване или правене на наука", заяви Танев. Според него би следвало в ЗИД-а на Закона за висшето образование депутатите да направят всичко възможно да усъвършенстват измерването на качеството,където системата не е единственият инструмент. Време е да допълним към рейтинга и някои критерии за доброто структуриране на ВУЗ-овете, добави Тодор Танев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване