05/22/15 12:01
(http://www.klassa.bg/)

Тренировка за начинаещи дами. Кога е най-удачно да се започне и как?

Какво трябва да знаят дамите преди да влязът във фитнес залата?

Ами първото и най-важно нещо, което трябва да знаят е че не трябва да се плашат от фитнеса, тежестите и това как изглеждат останалите трениращи в залата. Всеки започва от някъде и колкото е по-скоро толкова е по-лесно да влезеш във форма. Чрез тренировките се подобрява физическото и духовно състояние. Тренировката с тежести влияе благоприятно на костната, мускулната и двигателната система. Тренировките се отразяват добре на хормоналния баланс на организма. Когато тренира човек е по-здрав, по-рядко боледува, има повече тонус, чувства се по-отпочинал, спи по-добре и е винаги във форма. Още след първите седмици тренировки дамите ще усетят как сутрин събуждайки се кипят от енергия и желание за живот.

2.     Различни ли са тренировките за начинаещите дами от тези на мъжете в залата?

Като цяло тренировките за едни и същи мускулни групи при мъжете и жените са подобни, но се акцентира върху различни зони. Докато мъжете наблягат на горната част от тялото за дамите е по-важно да развиват повече долната част от тялото. Тежестите при дамите са доста по-леки и при дамите в много повече упражнения се разчита на собствената тежест с топки, въжета, килимчета и други удобни приспособления, за които ще разкажа повече в някое от следващите интервюта.

3.      Като говорим за тежести със или без тежести трябва да тренират начинаещите дами?

Най-добрите резултати се получават при правилно структурирана силова трениворка, съчетана с подходящо Кардио. Желателно е начинаещите дами да искат от инструктора във фитнеса да им покаже няколко упражнения, с които да започнат. Ако не се правят правилно упражненията с тежести могат да доведат до сериозни травми. Тежестите трябва да са правилно подбрани – да не са прекалено леки, за да няма ефект от тренировката и да не са много тежки за да не се предизвика травма. След отбелязване на напредък инструктора ще ви научи как да усещате сами тежестите и кога е дошъл момента да ги смените.

4.      Препоръчваш ли кардио на начинаещите дами?

Много е важно от какво точно се нуждае всяка дама - от отслабване, стягане или просто тонус. Също така важен фактор е „свободното време” за тренировки. В най-добрият вариант е добре за да се вдигне тонуса за тренировката да се започне с кардио програма преди тренировка и след силовата тренировка да се завърши с кардио  с цел максимално топене на мазнините и максимално време след тренировка за „превключване” на организма в режим топене на мазнини. Кардиото повишава естествено някои нива на хормони в тялото, които горят по естествен път мазнините, регулира се хормоналния баланс и се повишава тонуса и енергията на тялото с часове след Кардиото.

5.      Колко е най-добре да бъде продължителността на тренировката за начинаещите дами?

Ами пак зависи от това колко време може да си позволи дамата да прекара в залата. Ако е добре структурирана силовата тренировка може да се вмести в един час а кардиото в половин час. Може и да се разделят на 20 минути кардио, 40-50 минути силова и после пак 20-30 минути кардио.

6.      Удачно ли е да се посещава сауна или спа център след тренировка?

Да, полезно е за отпускане на мускулите, отпушване на порите на кожата, забързване на метаболизма. След тренировката за да се върнете към нормалният ритъм на живот е добре да минете през сауна, парна баня, да поплувате. Много дами си мислят че след Спа зоната ще се чустват уморени и няма да им се работи или излиза след това – това не е така! След като се поглезите в Спа зоната ще се почуствате още по-отпочинали и ще имате два пъти повече енергия за останалите ви начинания през деня.

7.      Колко дни в седмицата трябва да тренират начинаещите дами?

Много е важно кой с колко време разполага. По принцип когато започнете да виждате ефекта от тренировките се мотивирате още повече и вече не вмествате фитнеса в свободното си време а вмествате задачите и свободното време в тренировката си;) Шегувам се разбира се но наистина дамите започват да тренират между другото, после отчитайки резултатите от тренировките фитнеса става част от тях. Хубаво е да се тренира три до пет пъти на седмица. Звучи страшно много, но всеки сам определя приритетите си, а когато една дама иска да изглежда добре и да се чувства уникално в кожата си тя намира начин ;)

 

World Class Spa&Fitness

Ралевица 38(срещу резиденция Бояна)

www.worldclass-bg.com

facebook.com/pages/World-Class-fitness-spa

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване