05/22/15 14:17
(http://pik.bg)

Фандъкова: С метрото спестяваме около 80 хил. тона вредни емисии годишно

Фандъкова: С метрото спестяваме около 80 хил. тона вредни емисии годишно

Пред градинката на Народния театър в присъствието на министър Ивелина Василева и кмета на София Йорданка Фандъкова бе открита изложба "Околната среда и аз".

Фотографиите на финалисти в конкурса на Европейската агенция по околна среда за 2014 година ще останат близо месец експонирани в парка. Кметът на София заяви, че климатичните промени ги задължават да работят ежедневно и заедно в пълна координация с различните институции, с неправителствените организации, с академичната общност и най-вече с гражданите. "Реални резултати постигаме с реализирането на проекти като метрото, което вече заема над 30% от дела в системата на градския транспорт. Заедно с новите линии спестяваме около 80 хил. тона вредни емисии годишно.

Проектът за ефективно улично осветление в няколко столични квартала ни помогна да намалим с близо 3000 тона годишно вредните емисии. Модернизирането на тролейбусния транспорт доведе до икономии на електроенергия с близо 15%", посочи столичният кмет. Фандъкова припомни за изградените две инсталации за преработка на екологични отпадъци и подчерта, че в момента се изгражда най-големият завод за отпадъци, който ще бъде готов и ще заработи тази есен.

„Това ще ни позволи да рециклираме 57% от отпадъците на София, като производството на зелена електроенергия достига до 5 460 мегават часа годишна електроенергия", каза още Йорданка Фандъкова. Тя добави, че с всички тези проекти, които са подкрепени от правителството и специално от МОСВ,се успяват да защитят околната среда на София.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване