05/22/15 20:56
(http://www.klassa.bg/)

Форумът в Рига призна анексията на Крим, но хлопна вратата за членство в ЕС

 Терминът "анексия на Крим" присъства в заключителния документ от срещата ЕС-Източно партньорство в Рига.

Това обяви естонският премиер Таави Рийвас. "Документът е приет, аз го държа в ръцете си. Да, терминът "анексия на Крим" е включен в текста", каза той.

На свой полският външен министър Гжегож Схетина. добави, че всички участниците в срещата на върха са подписали заключителна декларация, включително и Азербайджан. Баку до последно отказваше да сложи подписа си, но не заради въпросния термин.

На свой ред полският председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че позицията на Азербайджан и Беларус по текста на декларацията от Рига показва, че ЕС трябва диференцирано да подхожда към партньорите. "Ние всички добре разбираме, че ни трябват нови инструменти за ЕС и за Източното партньорство", посочи Туск.

В същото време руската агенция ТАСС предаде, че под термина "анексия на Крим" са сложили подписите си само страните-членки на ЕС. Иначе всички всички участнички на срещата в латвийската столица "потвърдиха позицията по резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН за териториалната цялост на Украйна", се казва в заключителния документ от Рига. Армения, Беларус и Азербайджан се въздържаха при гласуването в Общото събрание на ООН.

Заключителната декларация призовава също към пълно изпълнение на Минските споразумения по украинската криза.

Според портала Euobserver заключителният документ не съдържа фраза за възможно членство в ЕС. Признават се обаче европейският стремеж и европейският избор на заинтересованите партньори. ЕС каза на бившите съветски републики, че не е време да се говори за еврочленство, но в същото време остави вратата отворена за отмяна на визовия режим, обобщава Euobserver.

Програмата Източно партньорство предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция на Евросъюза с Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Последните три държави подписаха миналата година споразумения за асоциирано партньорство с ЕС. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване