05/23/15 16:29
(http://pik.bg)

Бойко Борисов: Пожелах си за България при Папа Фанциск да преодоляваме бедствията. Ще има конституционна реформа

Бойко Борисов: Пожелах си за България при Папа Фанциск да преодоляваме бедствията. Ще има конституционна реформа

Министър-председателят на България Бойко Борисов бе на посещение във Ватикана, където по програма се проведе аудиенция при Негово Светейшество Папа Франциск, както и среща на Борисов с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство Кардинал Пиетро Паролин. Посещението на българска делегация, начело с Борисов, бе по повод честването на 24 май. След предвидените срещи българският премиер застана пред журналисти, сред които бе и Илиана Беновска, а това, което Борисов каза бе излъчено в ефира на Радио К2.

„Г-н Борисов, може ли да кажете след като поднесохте камък от гроба на Св. Иван Рилски на Папа Франциск и той го целуна, колко минути прекарахте при него, за какво си говорихте и какво си пожелахте за България?“, попита Беновска

„Първо благодарихме на папата, че продължава тази прекрасна традиция на всеки 24 май да приема българска делегация“, каза Борисов и допълни, че при нас това може да се приема за даденост, но други държави много трудно биват удостоявани с честта да бъдат поканени на подобно посещение.  

Българският премиер разкри, че в утрешния празничен ден всички ще имат възможност да видят и българската църква „Свети Павел“ в Рим, която по думите му е с голяма история и е предоставена на България.

„Говорихме си за бежанците, за огромния проблем на милиони хора по света, за това което България прави – високо се цени, за този миграционен натиск, който продължава, за хуманитарните мисии, за инфраструктурата в България, за това, че толкова много църкви и джамии се реконструират, обновяват или се строят нови, за човешки неща“, разказа премиерът.

По отношение на срещата си с Кардинал Пиетро Паролин Борисов сподели, че е била обсъдена най-вече темата, свързана с финансовите проблеми в Европа и света и състоянието на България в този аспект.

След като един от журналистите зададе темата за подарения от папата ангел на мира със символ „всички народи за свобода“, Борисов изтъкна, че жестът, който папа Франциск прави, е не лично към него, а към целия български народ.

„Отношението на папата е към целия български народ, към това изключително дело светите братя Кирил и Методий, към това, че сме дали писменост. Може би много народи сега щяха да имат друга религия, ако я нямаше тази писменост“, каза Борисов.

Премиерът разкри, че тази година е поканил в делегацията представители на всички парламентарни групи, за да се покаже единството на държавата и етническата толерантност. С този жест според Борисов показва помъдряване, както и това, че в България няма да се повторят събитията, които се случват в Македония и на други места.

На въпрос от журналист дали има някой от тримата водачи на католическата църква, с които Борисов се е срещал до сега, който да му е „по на сърце“, премиерът отговори, че срещите му и с тримата са били незабравими.

„Папа Йоан Павел II действително излъчваше такава святост, че не мога да го забравя. Сега и папа Франциск е много добър човек – просто от него блика доброта“, каза още Бойко Борисов.

„Като бяхте в святата обител на папата, какво си мислехте за България, какво си пожелахте? И един злободневен въпрос – ще има ли конституционна реформа?“, попита Беновска.

„Пожелах си най-вече природните бедствия да спрат, защото слушах сутринта хората в Мизия, какво се случва и възложих на финансовия министър докато се прибера да говори с кметовете и да ми даде инструменти, дали от програмата за саниране да пренасочим средства, дали индивидуално на хората да помогнем. Просто за понеделник ми трябва инструмент, с който да окажа помощ на тези хора, като правителство имам предвид“, каза Борисов.

По отношение на конституционната реформа, премиерът изрази увереност, че въпреки липсата на достатъчна дисциплинираност в парламента, депутатите ще успеят да съберат нужната подкрепа, за да може реформата да се осъществи.

Стана ясно, че срещата с държавния секретар на Ватикана Кардинал Паролин е продължила доста дълго и по думите на Борисов, това е изнервило македонската делегация, чиято среща с кардинала е била предвидена да се проведе след тази с българската делегация. Причината за забавянето е била молбата на Борисов към Кардинал Паролин да разгледа Асеманиевото евангелие, което по думите на премиера е най-старото и е уникална културно-историческа ценност.

„Ние искаме Ватикана да ни позволи да участваме с евангелието в ЮНЕСКО и папата и главния кардинал да го проверят как стои като въпрос и се надявам, че ще получим такова разрешение, защото това е най-първото ни евангелие“, обясни Борисов.

По думите на премиера България вече е кандидатствала, макар и със закъснение, Асеманиевото евангелие да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство. Бойко Борисов изрази надежда, че на следващото посещение по случай 24 май ще има добри новини по темата.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване