05/23/15 06:51
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Без дилема ЕС или Русия за Източна Европа

 
 
Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер буквално се нахвърли да разцелува премиера Бойко Борисов, щом го видя.
„Държавите от Източна Европа не трябва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия.“ Тази категорична позиция заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред партньорите от Брюксел на форум в Рига. Там се проведе

 

среща на високо равнище

 

по т.нар. Източно партньорство – стратегия на ЕС, насочена към постсъветските републики Беларус, Молдова, Украйна, Армения, Азербайджан и Грузия. В латвийската столица Борисов бе посрещнат изключително топло както от германския канцлер Ангела Меркел, така и от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, който буквално се нахвърли да го разцелува.

 

На форума българският премиер подчерта, че установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия. Той коментира въпроса с разрива между Брюксел и Кремъл и политиката на санкции и контрасанкции още през седмицата в родния парламента, като заяви, че България се съобразява с общата позиция на съюза, но в същото време не желае да разваля отношенията си с „братския руски народ“.

 

Вчера в Рига Борисов посочи, че Източното партньорство е процес за сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи. „То

 

няма за цел да създаде нови разделителни

 

линии в Европа”, подчерта премиерът и побърза да изрази подкрепата на България за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на шестте страни в програмата.

 

По отношение на визовата либерализация Борисов приветства напредъка на Украйна и Грузия и изрази надежда за успешно завършване на процеса по примера на Молдова, която от миналата година се ползва от безвизов режим. Премиерът припомни, че България беше сред първите държави - членки на ЕС, ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Молдова, Грузия и Украйна. Борисов изрази и очакване, че отношенията с Армения и Азербайджан ще продължават да се развиват възходящо. „За България Азербайджан е стратегически партньор и ние сме готови да участваме конструктивно в намирането на взаимноизгоден модел на отношенията с ЕС”, подчерта той.

 

В рамките на форума в Рига Борисов проведе и двустранни срещи с чуждестранни лидери. При разговорите с италианския му колега Матео Ренци беше договорено

 

задълбочаване на сътрудничеството

 

за справяне с бежанската вълна. „Както Средизем-номорието, така и българската югоизточна граница са подложени на засилен миграционен натиск и само съвместните действия ще позволят успешното справяне с увеличаващите се потоци към нашите граници, както и в борбата с каналджийството“, отбелязаха двамата премиери. Пред Ренци Борисов изтъкна проведената преди дни успешна акция у нас, при която бяха задържани 150 нелегални имигранти и двама чужденци, организиращи незаконна миграция.

 

Италианският премиер прие поканата на Борисов за посещение в София, което вероятно ще се проведе непосредствено след визитата на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване