05/23/15 15:39
(http://pik.bg)

Дариткова: Реформата в пенсионната система не бива да бъде абстрактно понятие

Дариткова: Реформата в пенсионната система не бива да бъде абстрактно понятие

Когато се разглеждат промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), касаещи пенсионната система, трябва да бъдат коментирани в тяхната цялост, реформата в пенсионната система не бива да бъде абстрактно понятие, употребявано само с цел предизборна агитация и в програмите на различните политически партии, трябва да намери своето конкретно решение и приложение. Това каза  д-р Даниела Дариткова – депутат от ПП ГЕРБ от Смолянска област за предлаганите от правителството промени в пенсионната система, информира "Фокус".

Дариткова посочи фактите, които налагат тези промени. „Факт е, че имаме недобра адекватност на пенсиите, факт е, че пенсионният ни фонд не е стабилен и постоянно бюджетът на държавата се налага да го укрепва. Всичко това трябва да се вземе предвид и е взето предвид от правителството, когато се предлагат промените в Кодекса за социално осигуряване”, каза народният представител. Дариткова поясни, че те още не са постъпили в Народното събрание и конкретните текстове ще бъдат ясни когато се види законопроектът и се започне да се разглежда в комисиите. Депутатът заяви, че до последно правителството е търсело възможност за диалог и са се нанасяли корекции в предварителните намерения за реформа.

„Факт е, че миньорите, местните синдикални организации, още преди няколко месеца се срещнаха с мен и всички техни предложения като пакет, които ми бяха предавани, съм внесла при министър Калфин и трябва да сме наясно, че няма как всичко да бъде прието и ние трябва да постигнем разумния компромис”, каза Дариткова.

По думите й два месеца на година ще се увеличава възрастта за пенсиониране, но в същото време няма да се увеличават осигуровките. В същото време се запазва и правото при ликвидация на предприятието или съкращение на 45-годишна възраст да се постигне отново пенсиониране. Има възможност вече миньорите да имат избор. Да се осигуряват само в професионалните пенсионни фондове или да имат възможност да се осигуряват и във фондовете на Държавното обществено осигуряване.

„Всичко това са стъпки, които смятам че са в положителна посока и в цялостната картина на всички категории пенсиониране, които трябва да бъдат съизмерими една с друга, знаем че за трета категория пенсионната възраст става 65 години, смятам че са абсолютно балансирани и наистина смятам, че национално отговорното поведение изисква да търсим разумния компромис, за да може пенсионната ни система да се стабилизира и в бъдеще да разчитаме на нея, да разчитаме на това, че тя ще може да поеме натиска от все повече нарастващото количество пенсионери, което трябва да се издържа, за съжаление с все по-малко работещи активни млади хора”, каза още Дариткова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване