05/23/15 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Детектор на гравитационни вълни може да доведе до революция в астрономията

 Обновената Обсерватория за наблюдение на гравитационни вълни с лазерен интерферометър (LIGO), беше официално въведена в действие - стъпка, която може да доведе до коренна промяна в извършването на астрономически проучвания, пише Tech Times. В миналото астрономите са използвали единствено визуални наблюдения, за да изследват Вселената. По-късно са се научили да разделят светлината на спектър от цветове, за да определят химическия състав на далечни небесни тела. Тази придобивка пък е последвана от използването на рентгенови лъчи, които проучват космическите обекти на дължини на вълните, невидими за човешкото око. При изследвания с различни дължини на светлинните вълни е възможно да се наблюдават различни явления. Гравитационната астрономия би могла да се превърне в най-новия инструмент за астрономически наблюдения. 
Гравитационните вълни, до чието съществуване пръв стига Алберт Айнщайн през 1916 година, са гънки в материята на пространство-времето. Те се произвеждат от ускорението на масата по подобен начин, както ускоряващите се електрони произвеждат радиовълни. Гравитационните вълни може да разкрият информация за природата на притеглянето, както и за явленията, причиняващи гравитационните нагъвания. Те никога не са наблюдавани директно, тъй като са необходими изключително чувствителни инструменти. 
LIGO се състои от два детектора с Г-форма, известни като интерферометри. Те се намират в Ханфорд, щата Вашингтон и в Ливингстън, щата Луизиана, в САЩ. Във всяко съоръжение лазерен лъч се разделя на две, като двата получени лъча преминават покрай страните на “Г”, удряйки се в прецизно конструирани огледала. Ако гравитационните вълни съществуват, според Общата теория на относителността на Айнщайн, дължините на двата лъча ще се различават, макар и съвсем малко. LIGO вече е в състояние да засече промени в дължината 1000 пъти по-малки от един протон. Последните обновявания на мрежата ще увеличат чувствителността на детекторите десет пъти. Това от своя страна ще увеличи 1000 пъти броя на обектите, от които биха могли да се засекат гравитационни вълни. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване