05/23/15 08:54
(http://www.klassa.bg/)

Защо халифатът нанася поражения на "коалицията" на Обама?

 През септември президентът Барак Обама обяви създаването на водена от САЩ "широка коалиция", сформирана, за да "разгради и, в крайна сметка, унищожи" Ислямска държава. Осем месеца по-късно терористите изглеждат по-силни, от всякога.

Този месец, когато ИД започна масирана атака срещу Рамади, столица на голяма иракска провинция, правителството в Багдад действа така, както се предполага че би трябвало в съответствие със "стратегическия план" на Обама: иракският премиер Хайдер ал-Абади обяви среща на участниците във водената от САЩ коалиция за координиране на действията срещу ИД. Само че много бързо стана ясно, че такава среща въобще няма да се проведе. Коалицията, в която влизат около 50 страни, просто престана да съществува, ако въобще някога е съществувала.

Според иракски източници Абади принизи очакванията си до среща с американския посланик Стюарт Джоунс с настояване за зачестяване на въздушните удари срещу частите на ИД, напредващи към Рамади. Посланикът успя да убеди Вашингтон за извършването на няколко удара, но не достатъчно, за да бъдат наклонени везните. Терористите напреднаха до сърцето на града, докато иракските сили за сигурност и повечето от жителите му просто избягаха.

Рамади не е първият иракски град, който падна, откакто Обама огласи своята "коалиция" миналото лято. Терористичната група претърпя някои загуби в Ирак, особено в гр. Тикрит, родното място на Саддам Хюсеин. Също така загуби оспорвания кюрдски град Кобане в Сирия. И в двата случая т. нар. Коалиция стана известна със своето отсъствие. В Тикрит, основните сражения бяха проведени от шиитската милиция Хашад ал-Шаабаи /Народна мобилизация/, обучена и въоръжена от Иран. От Кобане ИД беше прогонена от кюрдски партизани, водени от ПКК, лява партия на кюрди от Турция. Но като цяло, след като Обама огласи коалицията си, ИД разшири контролираната от нея територия с 20%, сочат иракски оценки.

В Сирия ИД анексира провинция Деир ал-Зур и достигна до оазиса Палмира в Пустинята. В Ирак тя установи контрола си върху Хадита, Анах, Тарбил и Ал-Каим и затвърди контрола си върху важния петролен център Баиджи.

Коалицията на Обама беше белязана от самото начало от объркване за своето естество и предназначение.

През последните девет месеца само четири от 50-тината членове на коалицията се присъединиха към Съединените щати за извършване на въздушни удари. Сега дори и тези четири се самоотстраниха от картината.

Някои арабски членове на коалицията се опитват да оправдаят пасивното си отношение с опасенията си, че Обама открива пътя за иранската доминация в Ирак, а дори и в Близкия изток в замяна на ядрената сделка с Техеран. Появата на иракската шиитска Народна мобилизация, изградена от иранските басиджи и ливанската Хизбула, е доказателство, че Техеран се опитва да създаде държава в държавата в Ирак, както направи в Ливан, Сирия и се опита да направи в Йемен.

Трудно е да се разбере защо Обама би искал да помогне на Иран да доминира в Близкия изток. Но дори и да го направи, Обама трябва да знае, че подобна схема има малки шансове за успех.

В регион, обхванат от сектантска треска както никога досега, е трудно да се очаква, че араби, основно сунити, ще толерират Персийска империя под флага на шиизма.

На практика ИД използва иранското плашило като мощно средство за набиране на ислямски екстремисти по цял свят. Официалните американски оценки показват, че след обявяването от Обама на коалицията, потокът от чуждестранни джихадисти към ИД е нараснал.

Иранският министър на отбраната ген. Хусеин Дехган беше тази седмица в Багдад за "координация" със своя иракски колега Халид ал-Убайди. Официални иракски представители ми казаха под условие за анонимност, че те биха предпочели да виждат американския държавен секретар, отколкото военния министър на САЩ."На хартия се предполага, че американците са наши съюзници", казва иракски лидер. "Но що се отнася до бойното поле, трябва да се обаждаме на иранците, които имат своя собствена програма и никога не са се присъединявали към коалицията от над 50 държави".

Не само че ние не "разградихме", камо ли да "унищожим" ИД, но варварската терористична групировка твърди, че вместо това е унижила мнима суперсила.

За съжаление, твърденията на терористите изглеждат по-малко преувеличени от нашите собствени. 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване