05/23/15 15:11
(http://pik.bg)

Община Бургас участва в проекта за опазване на Черноморската екосистема

Община Бургас участва в проекта за опазване на Черноморската екосистема

Община Бургас участва в проекта за опазване на Черноморската екосистема. Това каза Величка Великова, координатор на проекта, информира "Фокус"

По думите й, проектът се нарича “Интегрирано управление на приоритетни наземни източници на замърсяване и опазване на Черноморската екосистема” - HOT BLACK SEA. Той е съфинансиран от Европейския съюз в рамките на Съвместната Оперативна Програма „Черноморски басейн 2007-2013“. „Целта на проекта е да се насърчи трансграничното сътрудничество за развитие и хармонизирана политика и научно обосновано управление на наземните източници на замърсяване на Черноморския басейн.

Партньорите в проекта са няколко, като водещ е Национален институт за проучване и развитие в електроинженерството, Букурещ, Румъния, а другите участници са Изследователски център- Мармара от Истанбул, Турция, Кавказка Екологична Фондация – FCE от Сухуми, Грузия, Център по Океанологиа - Украинска Академия на Науките и НПО за устойчиво регионално развитие и опазване на околната среда във Варна, България“, каза Величкова.

По нейните думи, една от специфичните цели на проекта е да се създаде обща база данни с партньорите, която да съдържа информация за места, които са застрашени от замърсяване, т.нар. горещи точки. Проектът ще помогне за споделянето на опит между партньорите, което ще повиши капацитета в управлението на тези наземни източници на замърсяване.

„В момента се работи по набелязването на горещите точки. Такива могат да бъдат пречиствателните станции, а дори и селскостопанските ферми. Знаете, че река Дунав минава през много европейски страни и се влива в Черно море, което е голям риск за морето“, обясни Великова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване