05/23/15 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Откриха защо доматеният сок е по-вкусен по време на самолетен полет

 Учени са открили вероятната причина за предпочитанието на пътуващите със самолет към коктейла “Блъди мери”, който се приготвя с доматен сок, и шампанското, пише Discovery News. В рамките ново изследване екип от Университета Корнел е установил, че грохотът на самолетните двигатели усилва възприятията на човешките рецептори за пикантни вкусове, какъвто е този на доматите. Обратно, 85 децибела от ръмжащи реактивни двигатели подтиска сетивата за сладко. “Мултисензорната природа на това, което определяме като вкус без съмнение се основава на сложни взаимодействия на централната и периферната нервни системи. Резултатите обрисуват ново сензорно взаимодействие с интересни заключения за ефекта на заобикалящата среда при консумацията на храна”, посочва един от авторите на изследването Робин Дандо. 
По-специално, проучването идентифицира аминокиселината глутамат, която се съдържа в големи количества в доматите, като носеща особена наслада при полет. Виното, орехите, гъбите, сиренето пармезан и грахът също имат високо съдържание на глутамат. Дандо и колегата му Кимбърли Ян се надяват, че авиопревозвачите ще използват изследването, за да приспособят менютата си. 
Подобно изследване, поръчано миналата година от Lufthansa откри, че налягането в пътническия салон също влияе на възприятията. Германската авиокомпания поръча проучването, след като забеляза, че пътниците консумират бира и доматен сок в еднакви количества. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване