05/23/15 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът и водената от него делегация поднесоха цветя на паметника на Иван Вазов в Рим

 Бойко Борисов и папа Франциск са обсъдили миграционния натиск над Европа

След срещата си с папата, премиерът Борисов коментира пред журналисти, че заедно с папата са обсъждали миграционния натиск над Европа, както и инфраструктурата. С държавния секретар на Ватикана премиерът Бойко Борисов е коментирал теми от финансов характер.

Благодаря на папа Франциск, че продължава традицията на всеки 24 май да приема българска делегация, заяви министър-председателят, цитиран от "Фокус".

"Аз, като човек съм скромен, но в случая отношението на папата, което тук има, е към целия български народ. Това е изключително дело на светите братя Кирил и Методий към това, че сме дали писменост", заяви премиерът.

„Може би много народи сега щяха да имат друга религия, ако нямахме тази писменост. Затова тази година поканих делегация от всички парламентарни групи, за да покажем единството на държавата, етническата толерантност, че сме помъдрели и че няма да допускаме в България такива събития, каквито имаме сега в Македония”, подчерта Борисов.

Премиерът изрази благодарност и към отношението на папата към българите. „Това, понеже за нас е като даденост, никак не е лесно и много държавни глави в света чакат с години да ги приемат, докато за България, това е едно голямо предимство. Държим да видите и църквата, която са ни предоставили, ще ви я покажа, тя е с огромна история. Навремето там е живял Св. Павел и с огромна традиция там са били първите християнски събрания, които той е правел”, посочи премиерът.

Бойко Борисов обяви, че вече са говорили за бежанците, за огромния проблем на милиони хора по света, за това, което България прави – високо се цени. „Говорехме за емиграционния натиск, който продължава по Средиземно море и по сухопътната граница на България, за хуманитарните мисии, за инфраструктурата в България, за това, че толкова много църкви, манастири и джамии се реконструират или се строят нови. С главния кардинал говорехме повече за финансови и икономически въпроси по света, които в момента имаме като проблеми. Той беше добре информиран за България. Имаме едно добро и нормално посещение”, каза още премиерът Бойко Борисов.

Във фейсбук Борисов публикува снимки и от срещата си с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

На него премиерът е подарил изработени по поръчка два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване