05/23/15 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Путин ще ликвидира пиратите

 По указание на руския президент Владимир Путин правителството погва интернет пиратите, информира вчера НТВ. Държавният глава е поръчал на кабинета до 1 юли т.г. да разработи технологически решения за спиране на незаконното разпространяване в световната мрежа на кино и телевизионна продукция. Осен това властите планират да внедрят и

 

правила за защита

 

на руските притежатели на авторски и сродни права.

 

Съответното поръчение на Путин е публикувано на сайта на Кремъл като резултат от срещата му с интернет предприемачи и представители на Фонда за развитие на интернет инициативите. Президентът заръча на правителството и до 1 октомври т.г. да представи предложения за налагане на руски технологически проекти на чуждите пазари. Една от стъпките в тази посока ще бъде представяне на продуктите в рамките на мероприятията на Шанхайската организация за сътрудничество, пишат агенциите. Пресата припомня, че в Русия вече действа т.нар. антипиратски закон, забраняващ пускането в интернет на нелегална продукция. Нормативният документ действа от 1 август 2013 г., като под ударите му попадат видео материалите, музикалните произведения, книгите и програмното обезпечение. През март т.г. на заседание на ръководството на федералната служба за сигурност Путин заяви, че руското виртуално пространство трябва да се изчисти от всички незаконни и престъпни материали. За тази цел специализираните органи започват да използват съвременни технологии и да формират система за международна информационна безопасност. Медиите уточняват, че в последно време в Русия не се отварят някои сайтове с екстремистко и порнографско съдържание, като вместо тях се появява съобщение на Роспотребнадзор, че съответната страница съдържа информация, забранена за разпространение в страната.   

 

 В същото време държавният глава отбелязва, че борбата с незаконните сайтове не бива да се превръща в

 

борба със свободата на словото

 

По данни на контролиращите органи делът на пиратска продукция в руската мрежа се равнява на 63%. Руският бизнес, зависещ от интернет, пък осигурява около 10% от брутния вътрешен продукт. „И по брой на хората, които използват услугите на интернет, Русия уверено заема първо място в Европа. 60 млн. души всеки ден използват световната мрежа“, подчерта Путин на срещата си с интернет предприемачите през март т.г. Освен това Фондът за развитие на интернет инициативите е подкрепил повече от 150 проекта и сега контролира бизнес с обща капитализация от 109 млн. евро. Пред Путин предприемачите подчертаха, че начинаещите в този бизнес се нуждаят от държавна подкрепа, за да може в Русия да се развиват местни, а не чужди технологични проекти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване