05/24/15 18:12
(http://www.klassa.bg/)

10 забележителни музея, скрити в Европа

 Лувърът, “Прадо”, Британският музей. Човек няма как да не се сети първо за тях, когато тръгне из Европа да изучава културната история на света. И да не забърза точно натам, когато има броени дни, за да види най-важното в една столица.

Но ако разполага с повече време или се върне отново, не бива да пренебрегва някои оставащи по-встрани от туристическия поток, но много любопитни музеи със свой специфичен профил и нестандартен подход към изкуството. Британският в. “Гардиън” обръща внимание на пътешествениците към 10 от тях.

Линия от жълти пингвини, които светят нощем, гигантски алени зайци и група огромни лазещи бебета без лица насочват към мястото, където е разположен музеят “Кампа” - галерията за модерно изкуство, носеща името на едноименния остров на река Вълтава в Прага.

Странните инсталации на съвременните чешки концептуалисти

са разположени в строени още през

Късното средновековие сгради

- Сововите мелници. През 2000 г. те са напълно реставрирани. Музеят е специализиран в представянето на централноевропейско изкуство от XX в.

Десетки скулптури на Осип Цадкин са осеяли градината на музея, носещ името му в Париж.

 

Основният му фонд е базиран на дарената колекция на Меда Младкова и съпруга ѝ Ян. През 50-те години Младкова учи в Париж и се запознава с художника Франтишек Купка. 215 негови изключително ценни платна днес са в постоянната експозиция на “Кампа”. Гигантските лазещи бебета в двора пък принадлежат на скандалния чешки сулптор Давид Черни (преди години на фасадата на Европейската комисия в Брюксел той изобрази България като клечаща тоалетна). В музея се излагат и много гостуващи експозиции, включително на имена като Анди Уорхол, Джулиан Опи, Йоко Оно.

Дизайн паноптикумът в Берлин напълно отговаря на името си. Той носи още названието и Музей на необикновените вещи и е създаден през 2010 г. от руския фотограф Влад Корнеев. Неговото желание било

да пресъздаде един

сюрреалистичен и

“карнавален” свят,

комбинирайки различни части от ретроиндустриални и медицински предмети. Получила се е смесица от стиймпънк, научна фантастика и ужаси ала Франкенщайн. Музеят е необичаен не само с това, че е създаден от един човек, но и че наподобява голям килер с причудливи вехтории. Разстоянието между предметите е много малко, те буквално са наблъскани един в друг - огромни киноапарати, гинекологични и зъболекарски столове, крило на самолет, дървен фотоувеличител с размер на шкаф, пластмасови кукли в човешки ръст, медицински уреди, подобни на гигантски насекоми... Сюрреализмът тук е превърнат в норма на живот.

“В края на живота си всеки човек трябва да създаде самоделен музей. И да изживее дните си така, че в края им да се появи музей, който да е интересен на другите”, казва Влад Корнеев. Еспозицията е интересна най-вече за онези посетители на Берлин, които търсят там истински ъндърграунд.

Както говори и името му,Музеят на чантите и портмонетата в Амстердам, Холандия, има много тесен профил. В него са събрани дамски чанти, куфари, кесии и портмонета, датиращи от последните 500 години. Основан е от Хендрике и Хайнц Иво, които започват да колекционират, след като през XIX в. в британско село откриват прекрасна тюркоазена чанта.

В музея “Монтемартини” в Рим древни статуи са разположени сред машини.

 

Днес в музея се съхраняват

над 5000 аксесоара

от различни епохи. В колекцията съседстват кесии от XVI в. и уникати, произведени от най-големите днешни модни къщи. Към холандския музей има кафене и ресторант, където може да се изпие чаша чай “висша мода”, да се опита парче кекс “Шанел” и да се похапнат бонбони “Москино”.

Музеят “Цадкин” в шести район на Париж се намира в прекрасна, макар и не голяма градина. Разположен е в близост до Люксембургската градина и е посветен единствено на творчеството на прочутия скулптор Осип Цадкин, който е роден във Витебск, но се установява за постоянно в Париж през 1910 г. Става дума за къщата и ателието, където той и съпругата му - също художничка, са работили в продължение на близо половин век. Реновиран преди няколко години, музеят пази стотици скулптури, рисунки и маслени платна, създадени от артиста, но в него подреждат още гостуващи експозиции на съвременното изкуство.

“Каикса форум” в Мадрид привлича още с необичайната си архитектура. Разположен в трансформирана от швейцарското архитектурно студио “Херцог и Де Меурон” бивша електроцентрала, музеят пази колекция, събирана през последните 40 години. Надстроената част на старата електроцентрала е покрита с оксидирано желязо, така че да наподобява цвета на фасадата.

Дизайн паноптикумът в Берлин е царство на сюрреализма.

 

Преди да влезе вътре, посетителят минава покрай

24 м висока стена от 15 000 живи

растения от всякакви видове

Тази стена пък е дело на френския ботаник Патрик Блан. Интересът на испанската галерия е насочен преди всичко към постмодернизма, но една от последните експозиции на египетско изкуство показва, че профилът е много широк. “Каикса форум” се развива и като културен и социален център, а близостта му до “Прадо” позволява на все повече чужденци да го включат в маршрутите си.

Музеят “Медейрос и Алмейда” в португалската столица Лисабон пази частната колекция на бизнесмена Антонио Медейрос и Алмейда и е луксозно обзаведен с кристални полилеи, огледала в позлатени рамки и столове, които наподобяват тронове. Сред красивите и ценни предмети на изящното изкуство, разположени в 25-те стаи на музея, са бронзов стенен фонтан от двореца във Версай и сребърен сервиз, някога принадлежал на Наполеон Бонапарт. В къщата, дарена от португалския бизнесмен, има стаи за гоблени, за сребърни предмети, за порцелан, за стенни и за ръчни часовници, събрали около 225 скъпи и обсипани със скъпоценни камъни образци на часовникарското изкуство. Пълен с платна, които действат хипнотизиращо, музеят “Вазарели” в Будапеща

събира творбите на лидера на движението

на оптичното изобразително изкуство

Виктор Вазарели. В най-спокойната част на унгарската столица той приютява 400 негови творби в постоянна експозиция, но дава място и на временни изложби. Музеят е разположен в част от двореца “Зичи” в района Обуда. Построен е в периода 1746-1757 година за граф Милош Зичи. Също като много свои съвременници от Централна и Източна Европа Виктор Вазарели живее и работи в Париж. Той е родоначалник на течението оп арт, в чиято основа са зрителните илюзии, възникващи у човека, когато гледа плоско изображение, а мозъкът му “дорисува” обем. В резултат се появява противоречие между реалната и видимата форма. Музей на художника има и в родния му град Печ.

Гигантските лазещи бебета без лица на Давид Черни

 

Един от най-оригиналните музеи в Европа обаче е този в електроцентралата “Монтемартини” в Рим. Той представя причудлива смесица от класика и модерен свят, тъй като антични скулптури от Гърция и Рим

са разположени сред

турбини, машини и бойлери

в първата в италианската столица държавна централа за електричество. Колизията между артистичната и индустриалната археология се случва за първи път през 1997 г., когато там е представена временната експозиция “Машините и Боговете”. Това става, за да бъде отворено по-голямо пространство в капитолийските музеи. Интригуващият контраст между изкуството на древността и мрачния декор от желязо събудил такъв интерес у публиката, че експозицията станала постоянна.

Впечатляваща колекция от разкошни мебели от времето на Австро-унгарската империя е съхранена в Музея на мебелите “Хофмобилиен депо” във Виена. В началото той е бил посветен единствено на притежаваното обзавеждане на династията на Хабсбургите. Затова вътре може да бъдат видени мебелите, сред които са живели император Франц II и семейството му, но също и далече по-скромно обзавеждане, характерно за различни прослойки от епохата.

След цялостно обновяване на сградата през 1998 г. притежаваните от музея вещи набъбват с модерните произведения на австрийски дизайнери от XXI век. Днес колекцията се състои от повече от 165 000 експоната и е най-голямата мебелна колекция в света, проследяваща изкуството на създаването на маси, столове, легла, гардероби от началото на XVIII в. до наши дни.

Основан от полския журналист и карикатурист Ерик Липински, Музеят на карикатурата във полската столица Варшава е малък като площ, но разполага с изключително богата колекция от сатирични творби: повече от 20 хиляди карикатури на артисти от цял свят. При това, като се започне от образци на този вид изкуство от XVII в. та до наши дни. Заради сравнително ограниченото пространство на музея в сградата от XVIII в., в която е разположен, експозицията не е постоянна, а се излагат различни част от нея.

Едни от последните изложби в музея са били посветени на българската карикатура, на политическата сатира и на връзката между злободневното рисуване и медиите. В Музея на карикатурата често се правят образователни курсове за деца, които разкриват тайните на това изкуство, което винаги е било в опозиция на властта. 

“Медейрос и Алмейда” в Лисабон въвежда в луксозната атмосфера на дома на един от богатите португалски бизнесмени от началото на XX век.
Музеят на чантите в Амстердам пази 5000 аксесоара, произведени от 500 г. насам.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване