05/24/15 13:29
(http://pik.bg)

Антони Стоянов: 24 май ни връща в златните години на детството

Антони Стоянов: 24 май ни връща в златните години на детството

Освободен от героичния ореол на историческата слава, 24 май е празникът, който е най-близък до човешкото и в този смисъл до духовното. Това заяви директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов, който беше поканен да произнесе тазгодишното тържествено слово пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий по повод 24 май, предаде БГНЕС.

"Често казваме, че днешният празник е най-светлият в българския календар. Освободен от героичния ореол на историческата слава, той като че ли е най-близък до човешкото и в този смисъл до духовното. Може би за това днес говорим за най-сериозните неща в битието ни. В словата ни се смесват история, култура, криза, образование, политика, изкуство и вероятно така трябва да бъде. Именно днес се опитваме да открием и пренаредим миналото и сложното настояще. Да ги видим в тяхното неделимо единство", каза Антони Стоянов.

24 май ни връща към онази Средновековна България, държавата на духа, без която не би било възможно делото на първоучителите. Онази горда България, която днес изглежда недостижима и споменът за която поражда трескави мечти, посочи директорът на СМГ, според когото 24 май се оказва празник на българските надежди.

"Несъстоятелно е да градим надеждите си спрямо миналото. Ще ми се да вглеждаме в настоящето - младо и енергично, макар и невинаги послушно - децата ни", призова той.

24 май е преди всичко празник на буквите - той ни връща в златните години на детството, за да си спомним любимите учители, позабравените съученици, може би първата любов - преживяна наистина или написана върху лист хартия или върху кората на някое дърво. Това е светът на буквите, той не е само литература, това са прекрасните моменти в нашата младост, които сме запомнили буква по буква, каза Стоянов.

В центъра на този свят се намира българското училище, а 24 май е денят на децата - на нашите и на тези, които живеят в нас самите, добави той. Образованието на децата векове наред е най-ценното, което се опитваме да им дадем, каза в своето обръщение към гостите на празника столичният кмет Йорданка Фандъкова и се обърна към присъстващите на празничната церемония учители.

"Във вашите класни стаи се оформя бъдещето на нашата държавата", каза столичният кмет, след което поздрави университетски преподаватели, културни дейци, издатели, библиотечни дейци, журналисти, студенти и деца. Предизвикателството на днешния ден е да разпространим доказаните и успешни модели в българското образование във всички български училища - това е много важна задача за модернизация на българското образование, каза Фандъкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване