05/24/15 09:00
(http://www.klassa.bg/)

Българинът се притеснява, че не чете достатъчно

 Българинът се притеснява, че не чете достатъчно. Той може би, ще започне да чете, подтикван от притесненията си, че не го прави. Това заяви в интервю за БГНЕС Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българската книга" (АБК).

Според Тодоров хората, които не са удовлетворени от читателските си практики са се увеличили от 40 % на 44 %, а тези, които са напълно удовлетворени са паднали на 20 %. "Все още няма голям ръст в продажбите на книги у нас. Очакваме това да се случи през тази година, защото хората осъзнават потребността от четенето, а и, защото кризата завърши най-сетне", убеден в той.

Става ясно, че художествената литература и романите са най-предпочитани от българите. "Преди 10-12 години близо половината от книгите в класациите топ 50 на най-продаваните книги бяха не художествена литература, а много заглавия от сектора на популярна психология, направи сам, помогни си сам и бизнес наръчници. Сега, обаче се завръща интересът към българската книга, убеден е Тодоров, което, според него, дава стимул на българските писатели да отделят повече време за писане. Все повече млади наши писатели попадат в топ листите на най-продавани книги.

"Всички сфери на културата са обвързани с финансите и, когато няма достатъчно средства има, и спад в културната продукция. В момента, обаче най-добрите български писатели имат възможност да изкарват основните си доходи от писане. Това не се случва често в историята ни, дори най-големите ни класици като Йовков и Вазов са работели друга професия и писането не е било единственото им и основно занимание", отчете председателят на АБК.

Той е категоричен, че трябва да се подстрекава четенето, било то и на "модерни" произведения. "Чалга в литературата се получава трудно, така че нямаме притесненията на музикалната индустрия, където сигурно има недолюбвани произведения. Романите за истории на борци и мутри отдавна не са хитове", посочи Тодоров.

Ще измести ли мишката книжката? На този въпрос категоричен отговор председателят на АБК не можа да даде, тъй като смята, че е трудно прогнозируемо. Той е убеден, обаче в едно, че в момента електронните книги представляват под половин процент от общия процент на литература в България. "Читателите предпочитат трайно и категорично хартиените книги. Дори и в Европа страните, в които електронните книги надхвърлят 1, 2 % от общия пазар не са много. Изключение правят Великобритания и САЩ", отчете Тодоров.

Той е категоричен, че повечето ни национални празници са по-скоро ритуали, отколкото реални празници, дори честването на Васил Левски напоследък започва да става политически ритуал.

"Тази година е хубаво, че 24 май не е работен ден, така че да се получат дълги почивни дни и хората да отидат да пият питиета на някой гръцки плаж. Този 24 май ще празнуваме по домовете си, надявам се с книга в ръка. Точно тогава е редно да се замислим за противопоставянето на ритуала с истинския празник", заключи Веселин Тодоров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване