05/24/15 09:14
(http://www.klassa.bg/)

В навечерието на 24 май деца от столичното Средно общообразователно училище ЕСПА поздравиха народните представители и гостите на парламента

 В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, деца от столичното Средно общообразователно училище ЕСПА поздравихa народните представители и гостите на парламента. По повод един от най-светлите български празници те представиха музикално-литературна програма. Специално за 24 май учениците изпълниха за пръв път песента „Химн за българската азбука”, написана от диригента в Софийската опера и балет маестро Стефан Недялков.
 
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поздрави децата за ентусиазма и вдъхновението им в името на учението, знанието и творчеството. Радвам се, че от много малки вървите по стъпките на братята първоучители Кирил и Методий, за което заслуга имат и вашите ръководители. Поклон пред тяхното дело за това, което правят те, водейки ви по този светъл път, отбеляза председателят на парламента. Цецка Цачева подари на учениците от Средно общообразователно училище ЕСПА сувенири с почетния знак на Народното събрание.
 
Маестро Стефан Недялков изрази надеждата си песента „Химн за българската азбука” да достигне до повече български деца. Както едно дърво оцелява в бурите благодарение коренната система, така и българите ще можем да оцеляваме във всички световни бури само ако сме стъпили здраво върху нашите корени, а именно – нашата азбука, нашият език и първите знания, които сме получили в нашата родна България, посочи той.
 
В годините с детската вокална група на частно Средно общообразователно училище ЕСПА е работил и основателят на Детския хор към Българското национално радио и един от най-изявените детски хорови диригенти и педагози акад. Христо Недялков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване