05/24/15 12:52
(http://www.klassa.bg/)

Ключови местни избори в Испания

 В Испания днес се провеждат регионални и общински избори. Местните наблюдатели очакват свалянето на двуполюсния модел, който властва в страната след възстановяването на демокрацията през 1975 г.

35 милиона избиратели в над 46-милионната страна са призвани да се явят пред избирателните урни. Очаква се да има рязко увеличение на младите гласоподаватели.

Днешните избори трябва да изберат 13 от 17-те регионални парламенти, които в Испания имат огромна власт и по-специално в сектори като образование и здравеопазване. Десницата е хегемон в това управление – тя контролира 13 автономни области. Избирателите трябва да изберат и 8128 кмета, включително в Мадрид, Барселона и Валенсия. Това са трите най-големи града в Испания. Народната партия контролира до момента столицата и Валенсия, а Барселона е под управлението на националисти и консерватори.

Тези избори се провеждат след една тежка криза, чиито последствия все още се чувстват. През 2014 г. беше регистриран само 1,4% ръст. Хиляди млади хора напуснаха Испания, за да избегнат безработицата, която обхваща 23,7% от активното население и половината от младежите. Изборите се провеждат и на фона на тежки корупционни афери.

В началото на май предизборната кампания стана много интензивна, имайки предвид, че в края на годината ще има и парламентарни избори. В навечерието на вота имаше 30%, които все още не бяха решили за кого да дадат гласа си. Част от избирателите може да бъдат привлечени от антилибералната партия Подемос, съюзник на гръцката СИРИЗА, или пък от дясноцентристката формация Суидаданос. И двете политически сили са създадени от 30-годишни лидери - професора по политически науки Пабло Иглисиас и адвоката Алберт Ривера.

Според последните проучвания нито Народната партия на премиера Мариано Рахой, нито Социалистическата партия няма да получат мнозинство в 12 от 13-те региона. "Ще има огромна фрагментация", заяви пред "Монд" Нарсизо Микавила, директор на Института за изследване ГАД 3.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване