05/24/15 14:56
(http://pik.bg)

Лавина от награди и стипендии за отличници в Кърджали

Лавина от награди и стипендии за отличници в Кърджали

Школски тържества, абитуриенти и първолаци, внушително шествие на ученици, духов оркестър, мажоретки, гвардейци, фанфари и стотици жители на Кърджали отбелязаха най-красивия български празник днес.

Традиционно кулминацията на празника бе пред Паметника на освободителите на Кърджали, Градската градина се оказа тясна за изпълнители и зрители. Паркът гръмна от овации след "Върви, народе възродени", изпълнен от хлапетата от вокална група "До, ре, ми" и оперетния състав при Дома на културата. В неистовата майска жега гвардейците и мажоретките представиха впечатляващи спектакли, едно от децата-знаменосци припадна в подножието на паметника. Неизменните официални лица и първолачета поднесоха цветя пред монумента на освободителите, върнали Кърджали на България през Балканската война от 1912 г.

"24 май не е просто поредният официален празник - това е денят , в който всеки от нас може с гордост да заяви, че е потомък на народ, заемащ стратегическо място в историята на Европа. 24 май е преди всичко символ на достойнство, традиция и духовност. Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която още от далечната 855 година сме дали на света, която дава самочувствие, образованост и културна независимост на многото славянски народи. Традиция, защото това е най-дълго отбелязваният празник в нашата история - празнува се повече от 200 години. Духовност, защото е празник на хората на културата и науката. На хората, градящи устоите на нацията, на хората, изграждащи нашата идентичност, на тези, които възпитават поколенията след нас. Затова денят на светите братя не търси място за нас в историята, а символизира едно цялостно градивно културно пространство, нашият очевиден дял на сътворци на днешната цивилизация. Дарява ни с уникалния шанс да сме различни при участието ни в общото съзидание на човечеството. И това е голямото ни основание да заявим , че братята Кирил и Методий не са само небесни съпокровители на Европа. Двамата братя са сред първите съавтори на идеята за обединена Европа. Европа на разнообразието, Европа на толерантността", заяви в словото си кметът Хасан Азис.

Десетки изявени ученици бяха наградени с грамоти и плакети, а трима абитуриенти, приети без конкурсен изпит в 5 от най-престижните университети в Англия, получиха едногодишни стипендии. Снощи Дружеството на художниците отбеляза 24 май с безценен джем-сешън в двора на Керимовата къща в стария градски квартал. Майсторите на четката дадоха старт на празника с поредната тържествена сесия на Детското графично ателие, а после грабнаха китарите, тромпет и барабани огласяха до късно нощта. В импровизираната банда се включиха графикът Владимир Чукич със соло-китара, шампионът по ветроходство Боби Стайков с бас-китара и британецът от Лондон Лий Маундър на барабаните, който живее с приятелката си Мелани в забутаното в планината село Любино.

Скулпторът Емил Пенчев, автор на монумента на Илиева нива в памет на избитите 200 деца – бежанци от Беломорска Тракия, обра аплодисментите с изпълненията на тромпета си. Групата снощи получи името Unlimited Rodopi Funky Band заради участието на Лий. Джаз-версиите на "Тръгнал кос гол и бос", "Вечерай, Радо", "Рипни, Калинке" и други български народни песни вдигнаха на крака на отбраната публика в Къщата на художниците. "Ръката, която ме преведе през прага", това е насловът на изложбата от "рисувани стихове" на журналистката Снежана Горанова. Тазгодишното издание на инициативата "Мултикултурният град" стартира сутринта в 6 ч. в празничния ден, галерията ще бъде отворена за ценители на словото до 6 ч. на 25 май. По идея на Арт движение Кръг серия стихове на журналистката са превърнати във висящи визуални арт-инсталации и могат да се четат на място. Снежана Горанова живее и работи в Кърджали от 1985 г. Когато пристига за първи път в града, също е май, тя вече е завършила следдипломна квалификация по журналистика в Софийския университет и е написала първата си поетична книга, одобрена от Варненското издателство "Христо Г. Данов".

Книгата не излиза по различни причини, а Снежана остава да работи като журналист във в."Нов живот" и става един от най-популярните автори в регионалния печат. Нейни текстове, рецензии за книги и кореспонденции са публикувани и в различни национални издания, сборници, в литературните алманаси "Тракия" и "Юг", в електронното списание "Литературен свят". Тя е автор на рецензии за писателите Николай Хайтов, Георги Алексиев, Никола Инджов, за двамата талантливи кърджалийци Мария и Георги Караколеви, и за редица други. Носителка е на различни награди за журналистическо майсторство и три пъти е награждавана със "Златно перо" за 24 май. "Рисувани стихове" в Артгалерията са още един опит за вдигане на завесата, под която в живота на всеки от нас винаги се появява "ръката, която ме преведе през прага" и писаното слово е част от тази магия, казва Снежана. /

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване