05/24/15 13:51
(http://pik.bg)

ПИК TV: Плевнелиев: Към възрожденския идеал да добавим достиженията на модерното време

ПИК TV: Плевнелиев: Към възрожденския идеал да добавим достиженията на модерното време

"В настоящия век на динамични промени и предизвикателства пред нас се изправя най-високата отговорност - да формираме образовани и отговорни граждани. За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи, на високите технологии, трябва да изградим икономика на знанието."

С тези думи президентът на България Росен Плевнелиев се обърна към стотици граждани, които се събраха пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" на днешния 24 май - празникът на българската писменост.

Росен Плевнелиев поведе огромно тържествено шествие, което тръгна от сградата на президентството и изпълни целия бул. "Цар Освободител", стигна до Софийския университет "Св. Климент Охридски" и приключи с празнична церемония пред Народната библиотека. Хиляди софиянци и гости на столицата, деца от десетки столични училища, официални лица, депутати и министри изминаха разстоянието от "триъгълника на властта" до паметника на светите братя под звуците на гвардейския оркестър.

Още пред президентството към Плевнелиев се присъединиха министърът на образованието Тодор Танев, неговите заместници, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, както и депутатите от БСП Георги Кадиев, Корнелия Нинова, Георги Свиленски и други. Малко по-късно пред Народното събрание в шествието се включиха депутати от ГЕРБ, ДПС и други. Хиляди обикновени граждани се възползваха от хубавото време и също почетоха светлия български празник, като се включваха в шествието по целия негов маршрут. В края на церемонията стотици оставиха венци и цветя пред паметника на светите братя.

"24 май е ден велик. Велик ден на духа и на просветата, на възкресението, на новите надежди", започна с цитат от Иван Вазов своята реч Плевнелиев. 24 май е празник на българската идентичност, на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще, добави президентът. "Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепват, а духът ни да се въздига в радостно очакване", каза той.

"Преди повече от век и половина трескава еуфория обхваща земите, населени с българи, за да достигне до всеки град и село и до всяко училище и българско дете - навсякъде водени от иконата на светите братя Кирил и Методий, навсякъде издигнали нашето издигнали нашето А, Б, В. От векове по българските земи не стихва този ентусиазъм и не изгасва празничната искра на тази любов към просветата - виждаме я днес, ще я има и след векове", каза Росен Плевнелиев.

По думите му, всеки исторически възход на българите е озаряван от светлината на писаното слово - още от Симеоновия дворец, през килията на Паисий, до дните на Третата българска държава, през всички сгоди и несгоди, българската книга дава сили на нашия народ и ни носи спокойствие за бъдещия ден.

"Гордея се, че днес в Президентството са изложени някои от най-ярките примери на хилядолетното българско слово. Вратите са отворени за всеки, който иска да се докосне до тях. Те ще ни напомнят, че модерната българска държавност има здрави корени и че е наш дълг винаги да работим за нейното укрепване и утвърждаване", добави президентът.

Според държавния глава в настоящия век на динамични промени и предизвикателства пред нас се изправя най-високата отговорност - да формираме образовани и отговорни граждани. "За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния свят. За да успеем в епохата на глобалните мрежи, на високите технологии, трябва да изградим икономика на знанието", посочи президентът.

"Към непреходния възрожденския идеал за просвещение трябва да добавим най-добрите достижения на модерното време. Бъдещето е на иновациите, на човешкия талант и знание. За да успеем в бъдещето, трябва да дадем тласък на народното просвещение. За да има бъдеще, трябва да пазим и развиваме делото на светите братя Кирил и Методий, които запалиха вечния огън на българската духовност", каза още Росен Плевнелиев.

На днешния ден се прекланяме и благодарим на българските учители и просветители - на онези, които с възрожденски плам ни помагат да се възвисим и които превръщат училището в храм. Благодарим на научния елит, на всички културни дейци, библиотекари и издатели и на всички рицари на духа, които пазят живо пламъчето на читалищното и просветното дело и които опазват и развиват културно-историческото ни наследство, завърши Плевнелиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване