05/24/15 13:47
(http://pik.bg)

Реставратор: Досегът със средновековните книги е уникално преживяване

Реставратор: Досегът със средновековните книги е уникално преживяване

Досегът със средновековните книги е едно уникално преживяване. Това каза в интервю за агенция „Фокус” реставраторът в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” д-р Румяна Дечева. По думите й досегът с ценните ръкописи е уникално преживяване не само за тези, които работят със средновековната литература, но и за студентите, които посещават нашата библиотека.

„Реставрацията на ръкописите отнема много време. Разбира се всичко зависи от състоянието, в което те се намират, но понякога реставрацията на един ръкопис в тежко състояние може да отнеме и години. Тук в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” се стремим към минимална интервенция по време на реставрация. Стремим се да не разваляме подвързията на книгите, ако е възможно да работим в книжното тяло, за да запазим уникалния начин на подвързване, който е характерен за различните периоди, в които книгите са писани. Напоследък подвързията представлява много голям интерес за учените-кодиколози”, каза д-р Дечева. 

Д-р Румяна Дечева обясни, че първо се започва с дезинфекция на ръкописа, особено ако той попада отвън, където не е бил съхраняван в добри условия.

„Ако има нужда, разбира се. Това е труден процес, тъй като порите на гъби, на плесени, са навсякъде около нас. Нашата цел е да не им дадем възможност да се развият по-нататък. Затова ръкописите се съхраняват при определени условия. След това се пристъпва към почистване. Ръкописът се държи върху специална стойка, за да не бъде разкъсан по време на работа. Почистването се извършва много внимателно, тъй като в гръбната сгъвка могат да бъдат намерени много различни малки предмети, косми от бради например. Така някои монаси са си отбелязвали докъде са стигнали с четенето. Могат да се открият също и капки от восък. Все неща, които ние не разглеждаме като замърсяване, а като свидетелства за ползването на ръкописа в различните епохи”, поясни тя. Реставраторът уточни, че след като се приключи с почистването, се обръща внимание на състоянието на книжното тяло. „Дали има разкъсвания, дали има отделени листове. Много е важно те да се върнат на мястото, за да не падат при бъдещо ползване. В общи линии това са мерките по книжното тяло. След това се пристъпва към реставрация на подвързията, ако се налага и ако тя е налична, защото често пъти имаме и книги без подвързии. Изработва се кутия. При нас в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” книгите се съхраняват в кутии от безкиселинен картон, които се изработват конкретно за всяка книга според нейните размери. Така че дори някъде да липсва корицата, книгата се придържа затворена от кутията. Има разбира се още много неща, които е възможно да се направят, но това са най-главните”, добави още тя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване