05/27/15 15:34
(http://pik.bg)

800 хил. лв. за довършване на манастир "Св. Йоан Предтеча"

800 хил. лв. за довършване на манастир "Св. Йоан Предтеча"

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2015 г. в размер на 800 хил. лева за довършване на строителството на средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали.

Манастирският комплекс е бил част от средновековен епископски комплекс "Св. Йоан Продром". Основан е през VI-VII век. В края на IX и началото на X век той се е превърнал в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. Цялостното археологическо проучване е извършено в периода 1980-1984 г.

Реставрацията протича от 1998 г. до 2000 година. Тогава е осветена отново възстановената църква на манастира. Поради високата художествена и архитектурна стойност, останките от средновековния манастир и църква "Св. Йоан Продром" са обявени за паметници на културата от национално значение. С постановлението на правителството манастирът, освен исторически паметник ще се превърне духовен център на Източните Родопи, съчетавайки религиозна, просветна и социална дейност. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване