05/27/15 04:33
(http://www.klassa.bg/)

Opel Adam тръгна с автоматик

 Малкият изящен градски автомобил Opel Adam най-накрая се сдоби с автоматик. Повече от 2 години моделът се продаваше на всички пазари само с ръчна скоростна кутия, но ето че сега така желаният от дамите модел на Opel тръгва и с автоматизирана трансмисия. Новината беше оповестена по време на автомобилното изложение в Истанбул, което започна на 22 май. Основното предимство на версията на Opel Adam с автоматизираната трансмисия Easytronic 3.0 е, че моделът се управлява само с два педала – газ и спирачка, което осигурява максимално висок комфорт и не налага постоянна смяна на предавките. Новата 5-степенна автоматизирана трансмисия Easytronic 3.0 съчетава комфорта на автоматичните предавателни кутии и енергийната ефективност на механичните, като освен всичко с нея Adam е много икономичен.

 

Трансмисията Easytronic 3.0 е автоматизирана механична предавателна кутия, което означава, че е изградена на основата на механична трансмисия с понижена степен на вътрешно триене и оптимизация за употреба в съчетание с по-малки двигатели. В автоматичен режим работата със съединителя и смяната на предавките се поемат от електрохидравличен изпълнителен механизъм. Управляващата електроника на трансмисията автоматично подбира най-икономичната предавка за съответните условия на движение, с което дава възможност за сериозно намаляване на разхода на гориво. Хидравличното задвижване и електрохидравличните изпълнителни модули осигуряват идеална, бърза смяна на предавките. Същото важи и за ръчната смяна на предавките в полуавтоматичен режим, при който водачът преминава към по-висока или по-ниска степен с леко избутване напред или издърпване назад на скоростния лост. Благодарение на своя компактен дизайн, тя е също и по-лека от конвенционалните автоматични скоростни кутии. В съчетание с технологията Start/Stop автоматизираната механична трансмисия спомага за още по-впечатляващо намаляване на разхода, което личи особено ярко в градски условия на движение. В комбинация с 1,4-литровия двигател с атмосферно пълнене и максимална мощност 87 к.с., Easytronic 3.0 води до намаление на разхода на гориво с 0,4 литра на 100 км в смесен цикъл на движение в сравнение с варианта с 5-степенна механична трансмисия. Това е равносилно на снижаване на количеството емисии на CO2 с 10 г/км. В тази конфигурация Adam 1.4 ecoFLEX със система Start/Stop се отличава със среден разход едва 4,7 л/100 км пробег и отделя 109 г/км CO2. Трансмисията се отличава и с повишен комфорт на шофиране. Последното поколение на Easytronic впечатлява с намалено време за реакция, което спомага за по-бърза и плавна смяна на предавките. Подобрението е осъществено благодарение на използването на нов изпълнителен модул, на по-добри сензорни технологии и електроника за управление, както и на цялостната модернизация на механичната трансмисия, използвана за основа. Инженерите на Opel са разработили и специален нов комплект зъбни колела за автоматизираната трансмисия. Големият диапазон на обхват на предавателните числа на 5-степенния комплект зъбни колела води до снижаване на работните обороти на двигателя - например при движение с висока скорост по магистрала, а оттам и до по-приятно ниво на шума в купето. Освен това Easytronic 3.0 предлага и „пълзящ” режим, подобен на този при конвенционалните автоматични трансмисии и изключително удобен при извършване на маневри с ниска скорост. Новата автоматизирана скоростна кутия вече се предлага на пазара на достъпната цена от едва 1035 лева (или 1740 лева със Start/Stop) над цената на 5-степенната ръчна кутия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване