05/27/15 17:27
(http://pik.bg)

Две години затвор за мним инвалид, ще връща 17 000 лв. пенсия

Две години затвор за мним инвалид, ще връща 17 000 лв. пенсия

Мним инвалид от Павликени ще лежи 2 години в затвора, защото 10 години е получавал пенсия с фалшиво решение за ТЕЛК от Ловеч. Районният съд във Велико Търново е постановил шофьорът да върне на държавата и неправомерно получените 17 084 лева с лихвите, пише "Труд".

При разследването се оказало, че 64-годишният Никола П. е ползвал облагите от 2003 г до 2013 г.,когато измамата била засечена от полицията и тръгнала проверка.В началото мъжът получавал по 80 лева за 50 % инвалидност, а през последните години пенсията му стигнала до 200 лева.

Осъден е, защото е знаел, че не е инвалид и ползва неистинско телково решение. По време на съдебното следствие във Велико Търново така и не станало ясно кой точно е изготвил фалшивото решение, което било дошло в РУСО по пощата от Ловеч със служебен щемпел на комисията. При разследването обаче се оказало, че служителката, която работела в този ТЕЛК, е починала.

В документа били посочени имената на докторите Б.Х., И.И.,Б.П. и Д.Д.,но подписите не били техни. Освен това някои от тях също вече не били между живите, а други са отнесли присъда след грандиозен скандал в ТЕЛК-а в Ловеч преди няколко години. Медиците отнесли наказанията, след като се разбрало, че са издавали фалшиви решения в няколко области, а после тази комисия бе закрита.

Никола П. пък отказал да обясни пред съда как се е сдобил с въпросното експертно решение. Становището на първата инстанция подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Велико Търново.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване