05/27/15 07:22
(http://pik.bg)

Инспектори проверяват записи от матурите

Инспектори проверяват записи от матурите

Инспектори от регионалните просветни инспекторати ще преглеждат записите от матурите, но не само тези, за които има сигнал за нарушения, но и на случаен принцип. Това съобщи вчера зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя допълни, че до момента от проверките на МОН са депозирани три случая, свързани с нарушения от страна на квесторите. Без да назове конкретното училище, Кастрева разказа как при един от тези три случая е засечено, че квесторът излиза извън изпитната зала, което не е позволено, пише "Монитор". 

  „Другите два случая са за нарушаване на правилата от страна на квестор - за некоректно поведение към зрелостниците. Това е станало на първата матура с един колега, а на втората матура има още два случая”, заяви зам. - министърът на образованието. Тя разясни, че под некоректно поведение се разбира, ако квестор позволи на  учениците да използват мобилен телефон в изпитната зали или да си подсказват или преписват. Нарушенията били установени от директорите на съответните училища, в които са се провеждали изпитите. Те трябва да изготвят доклад и да изискат от своите колеги - училищни директори, които са работодатели на съответните квестори, да предприемат дисциплинарна процедура, допълни Кастрева. Едно от школата, в които има нередности, е в Перник.

Относно сигнала за неспазване на правилата на матурите в Ихтиман през миналата година, зам.-министърът коментира, че съжалява, че чак сега сега учителите са отреагирали.

Бивши преподаватели алармираха, че през миналата година директорката на училище „Васил Левски” в Ихтиман ги е карала да решават матурите на учениците, за да са сигурни, че те ще завършат образованието си.

Вчера се проведе второто заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Над 180 000 ученици са участвали в извънкласни и извънучилищни дейности по интереси по европейски програми от 2007 година насам. Над 24 000 гимназисти пък са преминали успешно ученически практики в реална работна среда. В студентски стажове по европейски проекти пък са участвали над 70 000 студенти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване