05/28/15 05:42
(http://www.klassa.bg/)

Домакинствата депозирали само 33 млн. лв. в банките

 През април домакинствата у нас са депозирали  нови 33 млн. лв. в банките. Сумата е 6 пъти по-малка в сравнение със спестените 194 млн. лв. през март и 2,2 пъти по-малка спрямо новопривлечените януарски депозити. Тя е и най-ниската от началото на годината, с което ръстът на привлечените от банките средства от физически лица се забавя. Това сочи паричната статистика на БНБ, цитирана от Инвестор.бг.

 

През четвъртия месец на 2015 г. депозитите на сектор домакинства се увеличават само с 0,08% на месечна и 3,9% на годишна база, разкрива паричната статистика на Българска народна банка (БНБ). Темпът на прираст се забавя спрямо март, когато месечното повишение бе в рамките на 0,5%, а годишното – от близо 5 на сто. Така към края на април

 

населението държи 40,439 млрд. лв. по сметки

 

в търговските банки, което се  равнява на 48,5% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2015 г.

 

Въпреки забавящото се темпо високото ниво на спестяванията на населението не е изненадващо дори и при рекордно ниските лихвени проценти, които банките предлагат по различните видове спестовни продукти.

 

Анализ на италианската UniCredit показва, че в региона на Централна и Източна Европа делът на паричните активи, като валути и депозити, в портфейла на българските домакинства е 78%, като е по-малък единствено от този на Турция и Румъния.

 

Средно за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа съотношението на паричните активи е 62%, а в Западна Европа доста по-ниско – само 37%.

 

През април пък депозитите на фирмите намаляват с 303 млн. лв.

 

след като през март нараснаха с 270 млн. лв., разкриват още данните на централната банка. Спестяванията на нефинансовите предприятия възлизат на 15,431 млрд. лв., като сумата е с 1,9% по-малка спрямо март, но пък с 3,1% по-висока в сравнение с април миналата година.

 

Интересни са данните за депозитите на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции. През април вложенията им се понижават с още 115 млн. лв., след като през март 515 млн. лв. напуснаха банковата система.

 

Сега месечното намаление в общия размер на депозитите на финансовите предприятия е в рамките на 4,1%, а годишното – 25,9%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване