05/28/15 20:48
(http://www.klassa.bg/)

Заместник – министър Иван Аспарухов: Помощта, която се очаква от ЕК за решаване на бежанския проблем в страната, ще допринесе за цялостното интегриране на бежанците в обществото

 „Помощта, която се очаква от Европейската комисия за решаване на бежанския проблем в страната, ще бъде изключително полезна и ще допринесе за цялостното  интегриране на бежанците в обществото. Освен с жилищното настаняване на тези хора  страната ни трябва да се справи и с тяхното приобщаване в социален аспект.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов. Той взе участие в кръгла маса на тема: „Партньорство за осигуряване на достъп до жилищно настаняване на лицата, получили международна закрила в Република България“.

 

„Не бива да подценяваме и психологическия аспект – откъде идват хората, какъв е техният бит, религия, култура, обществени порядки. Как ще бъдат приети в местната общност. Различните райони в страната имат свои особености – етнически, религиозни, демографски, и те трябва да се използват при разпределението на бежанците. По важно от това да им намерим жилище, е това, хората да бъдат приети от местното население“ каза още Аспарухов.

По думите му от изключителна важност е лицата, получили бежански или хуманитарен статут, да присъстват като целева група в нормативните документи. Това с особена сила важи за общините, тъй като на тях е възложено да предоставят услуги на гражданите.

Днешната дискусия беше организирана от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, Представителството на Върховния комисар за бежанците на ООН България и Българския съвет за бежанци и емигранти. Целта на форума бе да се обсъди достъпа до жилищно настаняване на лицата, получили бежански или хуманитарен статут, както и сътрудничеството между държавните институции, органите на местно самоуправление и НПО за подобряване качеството и ефективността на предлаганите услуги.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване