05/28/15 01:50
(http://pik.bg)

Започна предаването на архивите от Служба "Военна информация" на Комисията по досиетата

Започна предаването на архивите от Служба "Военна информация" на Комисията по досиетата

 Министър Николай Ненчев издаде заповед за предаване на архивите от Служба „Военна информация” на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Ненчев подчерта, че българското общество трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска повече. Военният министър коментира, че законът трябва да бъде изпълнен изцяло. Към него беше зададен въпросът защо именно сега е подписано това споразумение за предаване на архивите, а не още при встъпването му в длъжност като министър на отбраната, Ненчев обясни, че това се дължи на противоречия с бившия директор на Служба „Военна информация". По думите му, той е имал готовност за издаването на тази заповед още при встъпването му в длъжност, но му е била необходима допълнителна подготовка, за това какво и как предава.

Освен това Ненчев е искал новият директор на Служба „Военна информация” да поеме тази отговорност. Министърът обясни, че няма притеснения относно това, че заповедта за предаването на архивите може да бъде атакувана. Във връзка с това, какво дава гаранции, че няма да бъдат разкрити имената на чужди граждани, Ненчев беше категоричен, че тази гаранция я дава законът. Министър Ненчев, заяви, че разпоредбите на закона са изпълнени. Служба „Военна информация” предава 33 000 единици, които ще бъдат съхранявани в базата в Банкя, която е една от най-добрите в Европа. Депутатът от ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров допълни, че комунистическите досиета са били едни от най-строго пазените военни тайни. По думите му, през времето е имало жестока съпротива за тяхното разкриване. Димитров допълни,че за да продължим напред трябва да е на чисто. Народният представител подчерта, че тези тайни и зависимости трябва да бъдат ясни, за да може България да бъде истински член на ЕС, освободена от ДС и от целия комунистически режим. Той поздрави екипа на министъра на отбраната за смелостта, която по думите му, никой друг не е намерил, за да се свърши работата до край. 

По време на пресконференцията възникна въпросът дали при предаването на досиетата, ще бъдат дадени и тези, които са на чужди граждани. Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов категорично подчерта, че досиетата на чуждите граждани нито се искат, нито имат право да бъдат коментирани. Архивните единици по закон трябва да се приемат за период от 9 септември 1944 година до 16 юли 1991 година. Той обясни, че никъде в закона не е споменато, че трябва да се искат архивните документи с имената на чужди граждани, тъй като законът е за българските граждани. По думите му във всеки един от тези 33 000 архивни единици е изкаран по опис и по регистрационен номер. Беше обяснено, че ако има унищожени документи, с протокол на съответния номер трябва да има отметка за това. Освен това архивната единица може да се състои от 5 папки или 5 тома, но за тази архивна единица трябва да има отговор - къде е тя. Костадинов посочи още, че едно е досието или агентурата на този, който е привлечен като разузнавач, за да работи в името на нашата страна, а друго е когато има такава папка и тя е водена в ущърб на това лице. Костадинов обясни още, че тези документи имат какво да ни кажат и най-вероятно ще се разбулят и митове за личности от обществения, икономическия и политическия живот. Той увери, че с предаването на архиви няма да бъде нарушена националната сигурност. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване