05/28/15 09:48
(http://pik.bg)

Илияна Йотова: България трябва да защити интереса си по проблема с бежанците пред европейските институции

Илияна Йотова: България трябва да защити интереса си по проблема с бежанците пред европейските институции

"Тези 40 хиляди души, които влизат в пилотния вариант на ЕК за преразпределение на солидарен принцип между държавите-членки, са само бежанци, които вече са на територията на Италия и Гърция." Това обясни евродепутатът Илияна Йотова, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, в интервю за БНР по повод на квотите за разпределението на бежанците между страните-членки на ЕС, които Европейската комисия прие в сряда.

"Логично се задава въпросът защо само там? Нима другите страни, които са външна граница на ЕС, нямат същия проблем? Говоря за една Малта, защо не се остави достатъчно възможност за наблюдение на случващото се и у нас, защото много добре знаем, че една част от бежанците в Турция ще потърсят своя изход и през България. В края на юни ще има Съвет в Брюксел, на който вътрешните министри трябва много аргументирано да защитават всеки своята позиция и аз мисля, че тук отговорността на правителството ни е много голяма. /…/ Колкото по-убедително отидат правителствата на този Съвет, толкова повече шанс имаме и ние да защитим интереса си. Каквото и да говорим, колкото и скептично да гледаме на тези мерки на ЕК, преди две седмици, когато за първи път предложиха тези политики, ЕК направи гигантска крачка по отношение на защитата на страните от външната граница на ЕС. Правителството трябва да направи възможно най-скоро една обществена дискусия. Нека да има консенсус между всички онези институции в България, без да политиканстваме, на всички нива, на които може да се лобира в ЕК, защото България е в един много деликатен момент", добави тя.

По думите ѝ, страната ни трябва да настоява бежанците да бъдат преразпределяни в други държави-членки: "Между другото, ЕС оставя тази вратичка. По приложението към мерките България трябва да приеме тези над 700 бежанци, но на фона на това, което е у нас в момента и което се случи през последните години, мисля, че това е капка в морето. Още повече ЕК решава частично и финансовия проблем."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване