05/28/15 05:14
(http://www.klassa.bg/)

ИТ – отделът на НКЖИ участва в конференция „Европейска инициатива за борба с ботнет – Съвременен център за кибер защита“

 ИТ-отделът на ДП НКЖИ участва в организирана от „Български пощи“ ЕАД международна конференция на тема: „Европейска инициатива за борба с ботнет – Съвременен център за кибер защита“. Събитието се състоя на 26.05.2015 г., в „Арена ди Сердика Резиденс Хотел“ – София и беше открито от главния  изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки.

Конференцията беше проведена във връзка с изпълнението на проект „Съвременен център за киберзащита” (Advanced Cyber - Defense Center),  който е инициатива на Европейската комисия за намаляване рисковете от кибератаки. Национална компания „Железопътна инфраструктура“ се включи в него като заинтересована страна. Компанията беше поканена да се присъедини към него от „Български пощи“ ЕАД, които са единственият представител от българска страна, с подкрепата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Проект ACDC, е на стойност 15 538 831.71 EUR, за период от 30 месеца и изпълнението му е започнало от 1 февруари 2013 г. Той е разработен и спечелен от консорциум от 28  компании от 14 държави – членки на ЕС с участието на „Български пощи” ЕАД.

Във връзка с проекта, в страните от Европейския съюз e създадена ACDC общност, към която се присъедини като заинтересована страна и ДП НКЖИ заедно с още 12 български институции и фирми.

 

В конференцията, с презентации по темата, участваха много български и чуждестранни гости-страни по проекта: Питър Майер, ECO, Германия – ръководител на проекта, представители от Словения, Франция, Испания, Румъния, Хърватия и Италия. От българска страна, презентации бяха изнесени от Златогор Минчев- Институт по ИКТ на БАН,  Георги Христов – Виваком. При изключителен интерес премина презентацията на Васил Петков от ГДБОП на МВР на тема „Тенденции на киберсигурността в България“. Катя Великова –  ръководител на проекта и Румен Дончев – директор на Дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ към „Български пощи“ ЕАД закриха конференцията с обзор на приноса и отчет на дружеството по проекта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване