05/28/15 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Космическа мъглявина празнува с шампанско раждането на звезди

 Удивително празненство е в разгара си във впечатляващо изображение на звезден родилен дом, заснето от телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория (ESO) в Чили, пише Discovery News. Намираща се на 22 хиляди светлинни години от Земята звездна мъглявина преминава през драматични промени. Дълбоко в облака от водороден газ новородените звезди загряват региона отвътре навън и разпръскват горещ йонизиран газ, който “избликва” в междузвездното пространство като току що отворено шампанско. 
Красивият космически ефект е известен, без това да е учудващо, като “струя от шампанско”, а изследването му помага да се разбере по-добре динамиката на звездната мъглявина. Използвайки възможностите на VLT за сондиране в инфрачервения спектър на светлината, астрономите са успели да проникнат зад дебелия облак от прах, който спира видимата светлина и са установили, че в облака е имало не едно празненство досега. В мъглявината има множество млади звезди с маса, представляваща само малка част от масата на нашето Слънце. Колкото по-навътре се намират тези звезди, толкова по-голяма е възрастта им. Това е знак, че по-възрастните, по-масивни звезди в близост до центъра на облака са предизвиквали епизодично образуване на звезди с по-малка маса. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване