05/28/15 18:04
(http://pik.bg)

Новият регистър на БЛС дава информация за квалификацията на лекарите

Новият регистър на БЛС дава информация за квалификацията на лекарите

Новият регистър на Българския лекарски съюз (БЛС), който позволява на всеки гражданин да получи информация за конкретен лекар, бе представен пред Комисията по здравеопазване в Народното събрание днес.

Базата данни с публичен достъп ще позволява на пациентите да видят къде работи даден лекар, каква е неговата специалност, както и да получат неговите координати. Системата ще дава възможност и за търсене на специалисти по региони. Регистърът е част от цялостна система, която превръща БЛС в лекарска камара с основни функции като продължаващото медицинското обучение и професионално развитие, заложени в европейските директиви, каза пред БГНЕС д-р Юлиян Йорданов от БЛС.

Чрез системата Акредитационният съвет на БЛС ще следи и за това колко кредита е придобил даден лекар при участието си в конференции и семинари. Базата данни от своя страна е свързана с европейските професионална карти на лекари, позволяващи свободното движение на медици в ЕС. Тя има задължителни елементи и чип. Така, когато един лекар отиде в страна от ЕС, ще бъде лесно разпознат, което ще го освободи от неудобството да носи куп документи със себе си. Чрез новия документ ще може да се влезе директно и в регистрите на БЛС.

Предстои Акредитационният съвет да създаде правила за добра медицинска практика по специалности. Те ще бъдат в защита на медиците и ако се стигне до обжалване, ще служат като критерий затова дали лекарят си е свършил работата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване