05/28/15 05:59
(http://www.klassa.bg/)

НС прие поправките „Анти Галеви”

 Убийците, бруталните изнасилвачи и другите лица, извършили тежки престъпления, ще чакат в ареста изпълнението на присъдата си, както и протакането на делото им между инстанциите. Тази мярка за пресичане на случаите със забегнали зад граница подсъдими по примера на пословичните вече Братя Галеви и убиеца от дискотека „Соло“ Илиян Тодоров бе записана в приетите вчера от депутатите окончателни поправки в НПК. Промените бяха инициирани от главния прокурор Сотир Цацаров като задължителни стъпки, с които съдебната ни система да се пребори с порочното явление на „духнали“ престъпници.

 

Сега при постановяване на окончателна присъда лишаване от свобода минават около 20 дни за реалното й привеждане в изпълнение. Посоченият от магистратите за виновен първо се призовава сам да се яви в съответния затвор по определена процедура и едва след като той не дойде доброволно, се праща съдебна охрана за принудителното му довеждане. Този вакуум от време обаче дава възможност на осъдения на дълги години затвор да отърве решетките с доживотна екскурзия в чужбина. След присъда на първа инстанция пък обикновено се налага само мярка подписка или парична гаранция, което също отваря вратите за бягство пред престъпниците. Затова в новите текстове изрично се разписва, че при решение за лишаване от свобода над 10 години има реална опасност подсъдимият да се укрие и това ще бъде основание за изменение на по-леката мярка за неотклонение със „задържане под стража“. Така престъпникът ще бъде прибран незабавно в най-близкия затвор, където ще изчаква реалното изпълнение на наказанието си. Като допълнителна мярка депутатите разписаха още подсъдимият задължително да се явява и на делото на втора инстанция, а не както в момента - само адвокатът му, а той през това време да си стяга багажа за самолета.

 

Наред с приемането на тези поправки обаче депутатите смекчиха други разпоредби от предложения като първоначален вариант от Цацаров пакет мерки „Анти Галеви“. Така електронното наблюдение при домашен арест – т. нар. гривни, няма да се слага задължително, а ако съдът вземе такова решение. По преценка на магистратите ще става и отнемането на личните карти на подсъдими със забрана да напускат страната, а не както се предвиждаше в началото - във всеки случай. Както „Монитор“ писа, резерви по тази мярка изразиха от МВР, тъй като нямали бюджет за издаване на заместващи документи за бандитите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване