05/28/15 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Патриотите извиват ръцете на ГЕРБ

 Патриотичният фронт (ПФ) предприе трикове за изнудване на мандатоносителя ГЕРБ, с които да напомпа самочувствие няколко месеца преди местния вот. Вчера шефът на парламентарната група на коалицията Валери Симеонов използва ексцесиите в Гърмен, за да тропне сърдито по трибуната в НС и да постави 7 условия към правителството, които да бъдат изпълнени най-късно до 1 юли. Иначе ПФ щял да оттегли подкрепата си за кабинета. Исканията включват премахване на всички незаконни постройки в размирното село, спешни мерки срещу битовата престъпност, задължително приемане на внесени от ПФ поправки в Изборния кодекс и други законопроекти, замразяване на цената на тока, поправки срещу незаконната сеч. Само минути по-късно обаче

 

бе разобличена скритата цел

 

на ПФ да извива ръцете на ГЕРБ. „Този рекет сега ще завърши с нови постове, а може би и с нов шеф на митниците”, заподозря от парламентарната трибуна лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Той направи препратка към подобни случаи в началото на мандата на кабинета, когато патриотите непрекъснато заплашваха, че ще оттеглят подкрепата си, за да се уредят с един или друг пост най-вече за шефските места в парламентарните комисии.

 

След като изреди условията си в пленарната зала, Валери Симеонов се шмугна в стаята на ГЕРБ, за да разговаря с председателя на парламентарната група Цветан Цветанов. На излизане обаче отказа да посочи дали е поставил допълнителни условия, като на въпроса за какво са си говорили, Симеонов

 

отвърна пренебрежително: „За жени”

 

По-късно Цветанов хвърли светлина върху резултата от проведената среща. От думите му стана ясно, че ГЕРБ ще умува до две седмици как да потуши поредната порция претенции на ПФ. Той отсега даде да се разбере, че ще се направят отстъпки, свързани с изборния процес. Така например можело да се приемат промени, с които да се завишат наказанията за купуване на гласове.

 

Цветанов не изключи и възможността да се стигне до драстично завишаване на прага при преференциалното гласуване при постигане на консенсус сред управляващите, което обаче от РБ впоследствие дадоха да се разбере, че няма как да стане.

 

По-късно и лидерът на АБВ Георги Първанов, и ръководството на РБ определиха като нереалистичен поставения от ПФ срок за осъществяване на исканите промени.

 

„Всеки си избира партньорите”, лаконично коментира ситуацията и председателят на ДПС Лютви Местан. Той подчерта за пореден път, че е необходима

 

промяна във властовата формула

 

която била и една от спънките за подкрепа от страна на движението за промените в конституцията в частта за съдебната власт.

 

„Българското управление трябва да се освободи от популистите, от ултранационалистите, защото ултранационалисти, фашисти и недемократични сили не могат да генерират демократични реформи”, категоричен бе Местан.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване