05/29/15 21:41
(http://www.dnevnik.bg/)

Румяна Бъчварова: Много усилия са положени за приобщаване на ромите


Много усилия са положени за приобщаването на ромите, може би по-смело трябва да назовем проблемите и да проявим по-голяма степен на диалог. Това окментира в предаването "Панорама" вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в коментар на случващото се в Гърмен.

В отговор на въпрос дали може да се говори за ромска престъпност, тя посочи, че има видове кражби, които са по-характерни за тази общност, но не може да се обобщи, че само нейни представители ги извършват. Тя даде пример с кражбите на имущество и на земеделска продукция. Причината за това е липсата на възможност да си осигурят друго препитание

Според нея другият важен въпрос е хората да се научат да живеят заедно. "Това умение като че ли не съществува в обществото", посочи тя и подчерта, че всеки, който живее трудно е склонен да реагира рязко.

Според нея в такава комплицирана ситуация каквото е в Гърмен очевидно не става дума за един нерешен проблем, а за поредица от грешки, които са допускани във времето.

Не е възможно в момента да се пристъпи към събарянето на незаконните постройки, защото общината няма свой жилищен фонд, който да предостави за ползване на собствениците на тези постройки, съобщи още вътрешният министър.
 
Оценката й е че решаването на проблеми с престъпността зависи в голяма степен от бързата реакция на полицията, която да респектира имащите намерение да се занимават с престъпления.

В отговор на въпрос дали се клати подкрепата за управлението заради поставените от Патриотичния фронт изисквания Бъчварова обясни, че позицията на този коалиционен партньор е доста крайна, а темите, които сега поставят са били обсъждани от самото начало.

"Резултатите, коио искат да постигнат, не могат да дойдат толкова бързо. Никой в Министерски съвет не се е отказал да работи по всички тях, но се изисква време. Вярвам в политическата им добронамереност и мисля, че ще успеем да стигнем до общи виждания", посочи още Бъчварова.

Подкрепата за правителството винаги е била малко динамична, но това е стимул правителството да успява да пази равновесие, анализира още тя.

Според Бъчварова никога в толкова широк фронт не са се осъществяли промени в модела на обществото, макар и на места да не се усещат толкова.

"Всички усилия са насочени да се промени статуквото, което заварихме. Ако успеем, ще сме направили една голяма крачка напред", допълни тя.

По повод посещението на бившия правосъден министър на Румъния Моника Маковей, която стана известна с решителните реформи в правосъдието, Бъчварова посочи, че е имало остра реакция срещу казаното от Маковей заради това, че "като че ли не бяхме подготвени за срещата с нея, малко знаехме какво е правила в румънското правителство". В същото време, хората, които подготвили посещението й, пък не били подготвили нея, за да може тя да разбере българската ситуация и да оцени усилията, които се правят тук в момента, за да стигнем до същия резултат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване