06/03/15 19:47
(http://www.klassa.bg/)

БДЦ ще подкрепи по-високи пенсии и дългосрочна визия в пенсионната система

 Днес след като изслушаха позициите на министър Калфин и на синдикалните организации КНСБ и КТ Подкрепа, по въпросите за пенсионната реформа, народните представители от Политическа партия „Български демократичен център“ са по-близо до решението, че по-скоро ще подкрепят промените предложени от социалния министър.

Стефан Кенов заяви, че партия „Български демократичен център“ ще подкрепи реформата, защото има дългосрочна визия за развитие на сектора.

„Нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране ще доведат до повишаване на новите пенсии с 40% през следващите 10 години“, заяви Стефан Кенов.

Той допълни, че стажът за пенсиониране на категорийните работници ще се покачва плавно и ще се вдигне ранното пенсиониране за първа категория с 3 години и 4 месеца през следващите 10 години. „Това е най-доброто за българските миньори, защото всички добре знаем, че след десетина години най-вероятно мини, особено за въглища, няма да има“, обясни Кенов. Според него при реформата предложена от министър Калфин е решен и проблемът с получаването на пенсия за по-ранно пенсиониране от Професионалните пенсионни фондове. Възрастта за пенсиониране за първа и втора категория съответно 55 и 60 години за БДЦ също е приемлива.

Важното според Стефан Кенов е, че предлаганата реформа дава сигурност и смисъл младите работещи да се осигуряват, защото наистина ще получават реални и високи пенсии в бъдеще.

Кънчо Филипов заяви, след срещите, че на първо четене колегите му от партията ще подкрепят предложенията на министър Калфин, но между двете четения на закона ще внесат конкретни промени. „Целта е да постигнем ефективна реформа, с ясно финансиране. Необходимо е да се намери баланс на входа и на изхода на системата“, заяви Филипов. „Мисля, че реформата може да бъде успешна. Трябва да обърнем внимание на всички работници от всички категории,  да направим задълбочена оценка дали след време няма много от хората да се окажат с недостатъчен стаж за пенсиониране по независещи от тях причини. Особено внимание трябва да се обърне на условията за пенсиониране на категорийните работници“, допълни Кънчо Филипов. 


 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване