06/03/15 21:27
(http://www.klassa.bg/)

Ново проучване на екзопланети ще направи търсенето на извънземен живот по-лесно

 Екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ и Орхуския университет в Дания са открили, че екзопланетите с размера на Земята обикалят около звездите си по същия начин, както Земята обикаля около Слънцето - поддържайки равностояща кръгоoбразна орбита, пише Gizmag. Откритието стеснява кръга от планети, чиито характеристики ги правят подходящи за съществуване на живот. 
Астрономите отдавна са изправени пред въпроса, дали орбитите, наблюдавани в нашата Слънчева система са правило или изключение и удивително съвпадение. Новото проучване е анализирало орбитите на 74 екзопланети, обикалящи около 28 далечни звезди. Учените са създали модели на орбити за екзопланетите, наблюдавайки звезди, отговарящи на предварително зададени условия. Разполагайки с данни за масата и радиуса на звездата-майка, изследователите са изчислили скоростта, с която подобна на Земята планета би обикаляла около звездата си, приемайки, че орбитата й е кръгообразна. След това екипът е използвал космическия телескоп Kepler, за да определи действителните орбитални периоди на екзопланетите. Допълнителните наблюдения са показали, че всички 74 екзопланети съответстват на предсказания модел, а това означава, че орбитите им наистина са кръгообразни. 
Откритието може да има сериозно отражение върху търсенето на извънземен живот. Вече са налице сериозни доказателства, че подобните на Земята планети поддържат стабилна орбита около звездите си, а това означава, че условията на тези планети се запазват постоянни във времето. За разлика от това, на по-големите екзопланети с по-високо ексцентрични орбити условията варират заради промяната на близостта им до звездата-майка. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване