06/03/15 21:30
(http://www.klassa.bg/)

Рибата трион оцелява чрез “девствено зачатие”

  Непорочното зачатие обикновено се смята за знак на божествена намеса, но явлението вероятно се среща по-често, отколкото се смяташе досега, поне при някои видове риба, пише The Guardian. Учени са открили, че женски риби трион се възпроизвеждат без мъжки екземпляр чрез алтернативна форма на размножаване, позната като партеногенеза. 
Асексуално размножаване е наблюдавано и преди - при акули, змии и риби, живеещи в “плен” на човека. Има случаи, в които хора, грижещи се за животни в зоологически градини, са били изненадани да открият бременни женски, които не са имали контакт с мъжки. Досега обаче т.нар. “девствени раждания” се смятаха за изключително редки и никога не бяха наблюдавани в дивата природа. 
Грег Пулакис от Комисията за опазване на рибите и дивите животни на щата Флорида, който е ръководил изследването, казва: “Битуваше общото схващане, че партеногенезата при гръбначните животни е рядкост и не води до жизнено поколение”. Пулакис и екипът му са направили ДНК анализ, който е показал, че около 3 процента от популацията на риба трион във Флорида е създадена чрез безполово размножаване. Това предполага, че партеногенезата играе важна роля при оцеляването на застрашени видове. 
По време на нормално размножаване женската яйцеклетка узрява и се освобождава от половината от хромозомите си чрез поредица от деления. Така остава само един комплект хромозоми, които се съчетават с хромозомите, донесени от спермата. При този процес поколението носи генетичен материал от двама родители. При партеногенезата узрялата яйцеклетка се опложда от клетка-сестра, наричана полярно тяло, която съдържа идентичен набор от хромозоми. Това означава, че поколението има два набора от хромозоми, но те са напълно идентични. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване