06/03/15 21:15
(http://www.klassa.bg/)

Румян Русинов: Ромите са зле, защото и българите живеят зле

 През последните 5-6 години в публичното пространство се налага тезата, че интеграционните политики за ромите са се провалили. Всъщност, провал в интеграционните политики няма, просто защото нямаше политики. Имаше реторика, писани стратегии, документи, но не и реални действия. Ако се бяха провели интеграционните политики, те вероятно щяха да дадат резултати.

Имаше много индикации в тази посока: добри практики по места, международна подкрепа, разбиране и съдействие от местните общности и т.н. Държавата се скри зад гражданския сектор и му приписа неуспеха си. Истината обаче е, че ромите страдат не толкова от липсата на интеграционни политики, а от това, от което страдат и мнозинството от българите - от провала в общобългарските политики. Особено това се отнася за политиките по заетостта и доходите.

Според информация на Евростат, потвърдена и от МТСП, 80% от българите живеят под нормалната издръжката на човек. Т.е. живеят в недоимък. Ромите са зле, защото и българите са зле. Изкушаващо е да се представи картината, че политико-икономическия модел функционира добре, а само ромите не се справят, но 80% не са само ромите. Не забравяйте, че само преди двадесетина години, когато имаше гарантирана заетост и всички, включително и ромите работеха, тези проблеми ги нямаше. Поне в това отношение в България си имахме работещ модел. И никой не търсеше оправдание в ромите, че не са интегрирани.

Мнозинството от наблюдателите се обединяват около тезата, че конфликтът в Гърмен е инспириран политически и предизборно. Политическата класа в голямата си част е дискредитирана. След 25 години неизпълнени обещания народът не вярва на никакви послания. Антиромското говорене остана единствената възможност за политическа легитимация, за привличане на електорат. То е и начин за отвличане на общественото внимание от съществените проблеми.

Поведението на хората около конфликта в Гърмен дава надежди за оптимизъм. Те, въпреки инжектираната през последните години в големи дози омраза, не се поддадоха на провокациите и запазиха разумно и мъдро поведение. Това, което буди песимизъм е поведението на подстрекаващите фактори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване