06/03/15 09:33
(http://www.dnevnik.bg/)

ФБР разследва Блатер, но не е повдигнало обвинения


ФБР и прокуратурата в САЩ водят разследване срещу вече бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, твърдят New York Post и ABC News. Новината е потвърдена и от анонимни източнизи на Ройтерс.

Според медиите примката на федералните около Блатер се затяга и може да се окаже причината за изненадващото му решение да се откаже от поста си.

Последните данни от разследването на ФБР намесиха в корупционния скандал във ФИФА и генералния секретар на организацията Жером Валке, който е най-близкият човек до Блатер и втората най-важна фигура в организацията.

Според американската прокуратура 54-годишният французин е направил превод на стойност 10 милиона долара в банка в САЩ. В обвинителния акт, подаден във федералния съд в Бруклин, Валке е бил описан като "неидентифициран високопоставен служител на ФИФА", който през 2008 г. е прехвърлил тези 10 милиона на един от арестуваните миналата седмица - Джак Уорнър, бивш вицепрезидент на организацията.

Валке заяви пред медиите, че не е оторизирал този финансов превод, но в медийното пространство се появи писмо от Футболната федерация на ЮАР (домакин на световното първенство през 2010 година), което го опровергава. В момента ФБР се опитва да свърже това плащане директно с Блатер, за да може да повдигне обвинение.

Паралелно с това бившият президент на ФИФА е разследван и от швейцарската прокоратура във връзка с домакинствата на Русия и Катар на световните първенства съответно през 2018 и 2022 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване