06/30/15 21:39
(http://www.klassa.bg/)

Grexit няма да оскъпи кредитите у нас

 „Със сигурност ако нещата в Гърция стигнат до фалит, това ще се отрази на лихвите на кредитите у нас, но много слабо”, прогнозира за „Монитор” Тихомир Тошев от една от консултантските компании.

 

„Това обаче няма да доведе до поскъпването им, защото пазарът у нас тепърва се раздвижва. От друга страна и цените на имотите са се стабилизирали. Не очаквам лихвите по кредитите да тръгнат нагоре. Дори и гръцките банки, работещи у нас, няма да ги повишат. Напротив, лихвите по заемите в България ще продължат още малко да поевтиняват. Пазарът у нас няма да се счита за по-рисков при евентуален фалит на южната ни съседка”, прогнозира той.

 

В последните дни на фона на нарастващия риск от фалит на Гърция се увеличиха очакванията от поевтиняване на еврото. Според обаче Тошев еуфорията около долара, който е основен конкурент на еврото, не винаги е положителна. „Рисковете от колебания в курса му винаги остават”, смята той. „Всеки трябва внимателно да пресметне, преди да реши да инвестира в долари или друга валута. Трябва да сме по-внимателни с бягството от еврото. Не бива да се забравя, че сме във валутен борд и левът е фиксиран към еврото. Затова реално няма да се получи срив в доходите ни, ако при Grexit еврото се срине спрямо останалите световни валути. За това не съветваме хората да се заиграват с курсовете”, допълва консултантът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване