06/30/15 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Алеко Константинов без Бай Ганьо на „Витошка”

 Писателят Алеко Константинов ще стои без най-известния си герой Бай Ганьо на пешеходната зона на столичния бул. „Витоша”. Четири проекта се състезават да изваят монумент на Щастливеца. Конкурсът за градска скулптура на поета беше обявен за втори път, след като Министерството на културата не одобри резултатите от първото състезание. Това е причината общината анулира конкурса в края на миналата година. Фигурата на писателя трябва да е от бронз и да се постави в участъка между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Хан Аспарух”. Отреденото място е близо до входа на метростанцията.  Победителят в конкурса ще  
получи награда от  2000 лв
Класираният на второ място ще вземе 1500 лв., а на трето – 1000 лв.
Междувременно „Спаси София” алармираха вчера за нескопосан ремонт на последната част на „Витошка”. Те публикуваха снимки на криви и нескопосано подредени павета, различни материали в компонентите на кашпите. Този етап включва участъка от ул. „Солунска” до ул. „Алабин”, който е към 7150 кв. м. Около ремонта на първата част имаше доста спорове за качеството на изпълнение, а фонтанът се превърна в символ на недомислието. Миналата седмица лично кметът на София Йорданка
Фандъкова провери ремонтните дейности
Имаме някои забележки, ще ги изпълнят, заяви столичният градоначалник.
Строителните екипи работят по полагане на декоративната настилка, изпълнени са отводнителните системи на цялото протежение на бул. „Витошка“ и е монтирано уличното осветление. Престои засаждане на дървета – 20 розовоцъфящи кестени и доставка и монтаж на пейки и декоративни елементи част от градското обзавеждане. Точно срещу ритуалната зала „Триадица” ще се паркира и „Старият трамвай”. В специално реставрираната мотриса ще се разположи културно-информационен център. До ретро трамвая общината трябва да разположи и нов фонтан, а за вида му ще бъде обявен конкурс.
 Основните ремонти дейности ще приключат към средата на юли. Строителният надзор осъществява ежедневен контрол на място, уточниха от Столична община. В процеса на работа се извършват и локални корекции и рекордиране на настилката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване