06/30/15 07:45
(http://pik.bg)

Бъдещ медик от Пловдивския университет: Неясно е бъдещето на гръцките студенти в България

Бъдещ медик от Пловдивския университет: Неясно е бъдещето на гръцките студенти в България

8000 евро на година е таксата на чуждите студенти по медицина в Пловдив. Гърците са втората по численост група сред тях - след студентите от Обединеното кралство. В момента записани в Медицинския университет в Пловдив са около 350. Стотина са прекъснали, останалите учат. В момента в

Медицинския университет тече сесия, тук таме се провеждат изпити, местата си личат по групичките млади хора. Гръцки студенти откриваме в клиниката по Токсикология. Не им се говори за кризата, повече ги вълнува предстоящият изпит. Само Григорис споделя, че е стигнал до четвърти курс и се тревожи дали ще може да завърши. И той, както всички останали, е на издръжката на родителите си, а те в момента са заети да оцеляват в неясната ситуация в родната му страна.

"Работя в едно от централните гръцки кафенета. На всички маси разговорът е един и същ - кризата." Това споделя Никифор Филиппас, който е хем гръцки студент, хем дете на смесен брак. "От три години уча в България, тук е семейството ми, тук имам апартамент и съм щастлив, че съм в тази си родина, защото тя в момента изглежда да има повече бъдеще от Гърция", споделя студентът в Европейския колеж, отскоро университет.

Макар и да не е задължен, преди три месеца той похарчил 300 евро, за да се върне в Гърция и да гласува. Не е очарован от Ципрас, смята, че тия шест месеца са загубени. Не иска и да мисли, че Гърция ще излезе от Европейския съюз. "Всички говорят само за това - продължава впечатленията си той - чудят се дали ще останат тук, дали ще се върнат в Гърция или ще отидат в чужбина. Но ако Гърция излезе от ЕС, пътуването вече няма да е лесно, като сега, ще се искат визи. А драхмата няма да се върне на предишната си стойност, ще е по-слаба".

Филиппас пресмята загубите, които ще понесе Пловдив от евентуалното напускане на гръцките студенти. "По-рано бяха повече, но и сега не са малко. Учат най-често медицина, стоматология, зъботехника в Медицинския университет. Имаше доста гърци по-рано в педагогическите специалности в Пловдивския университет, но днес не са толкова, заради кризата в Гърция няма работа за учители. Учат право, икономика... Има във всички висши учебни заведения. Ако си тръгнат, Пловдив ще усети. Много семейства ще се лишат от наемите, които по правило за гърците са по-високи. Най-малко 200 евро. Ще загубят и заведенията, в които те се хранят. Трудно става за родителите им да ги издържат, просто невъзможно", каза още младият мъж. /БГНЕС 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване