06/30/15 21:25
(http://www.klassa.bg/)

„Гореща” порция от френския лъв

 След представянето на Peugeot 308 започнаха поетапно да се появяват и неговите спортни версии. През миналата година дебютира „топлата” модификация 308 GT, а преди броени дни французите показаха на Фестивала на скоростта в Гудууд „горещата” порция Peugeot 308 GTi. Моделът е разработен от инженерите на Peugeot Sport, разполагащи с богат международен опит в сферата. Новото 308 GTi се задвижва от мощен бензинов турбодвигател 1.6 THP, предлаган в две версии с 250 и 270 к.с., и има за цел да предложи на водачите върховно пътно поведение, характерно досега само за суперспортните автомобили. Двигателят 1.6 THP е най-ефикасният в категорията си, отделящ едва 139 г/км емисии CO2 при разход в комбиниран цикъл от 6,0 л/100 км. Максималният въртящ момент от 330 Нм е на разположение от 1900 до 5000 об/мин. С по-мощния двигател с 270 к.с. новото Peugeot 308 GTi поставя нов рекорд в сегмента за съотношение мощност към маса, което е 4,46 кг на конска сила. Моторът е свързан с подобрена 6-степенна механична трансмисия и предлага отлична динамика, успявайки до постигне ускорение от 0 до 100 км/ч за едва 6,0 секунди, а 1000 м със старт от място изминава за 25,3 секунди. Новото Peugeot 308 GTi е оборудвано с диференциал Torsen с ограничено приплъзване, тунинговано шаси и 19-инчови алуминиеви джанти, „обути“ с гуми Michelin Super Sport. Той разчита на 380-милиметрови дискове отпред с червени спирачни апарати Peugeot Sport и 268-милиметрови дискове отзад. Моделът 308 GTi с по-малката мощност от 250 к.с. ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,2 секунди и изминава 1000 метра със старт от място за 25,6 секунди, като при него съотношението мощност към маса е само 4,82 кг/к.с. Мощността и въртящият момент са разпределени оптимално дори и при високите режими, благодарение на специалния дизайн на байпасния клапан за разтоварване на турбокомпресора.

 

Новото Peugeot 308 GTi изпъква с ексклузивен външен вид с неповторимо оформление на предницата и задницата и намален просвет с 11 мм спрямо серийното 308. Салонът е също толкова спортен. Ексклузивно за 308 GTi 270 е боядисването в два цвята, което съчетава новия и експлозивен червен цвят и черен металик. За гамата на 308 GTi се предлагат общо шест цвята – червено, синьо, черно, два нюанса на сивото и бяло.

 

Интериорното оформление е в перфектно съответствие с екстериора и е подчертано спортно в тъмен цвят чак до тавана. Червени шевове са използвани за арматурното табло, тапицерията, панелите на вратите, скоростния лост и стелките. Алуминиевият праг на вратите е маркиран с подписа Peugeot Sport и GTi. Алуминиеви са и педалите, степенката за левия крак и дръжката на скоростния лост. Във версията 308 GTi 270 седалките тип „корито“ са тапицирани в кожа и алкантара и предлагат невероятна странична опора за тялото, гарантирайки на водача сливане с автомобила в едно през цялото време. Компактният волан е облицован с перфорирана кожа и дава естествен захват за точно управление. В долния му край е поставено логото GTi, а в горния – червения централен маркер. Той оставя и предостатъчно място, за да виждате бордното табло на нивото на очите, приборите в таблото с шахматен мотив на циферблата и надпис GTi, който поздравява водача на централния дисплей. Големият сензорен екран с неговата червена тема e финалния щрих на Peugeot i-Cockpit. Благодарение на своята ергономия, i-Cockpit прави управлението интуитивно и безопасно. Пакетът Driver Sport подсилва спортните усещания на борда. Натискането на бутона Sport на централната конзола променя цвета на дисплея от бял на червен, извежда допълнителна информация на централния екран - мощност, въртящ момент, надлъжно и напречно ускорение, подобрява ръмжащия звук от двигателя и прави по-чувствителен педала на газта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване