06/30/15 02:39
(http://pik.bg)

Младите искат да са чиновници

Младите искат да са чиновници

Над 28 000 младежи са били включени от 2010-2013 г. в програми за временна заетост. Въпреки това не е била постигната целта младежката безработица да спадне до 16% и тя е 28,4 на сто. Това сочи анализ на Сметната палата, оповестен вчера на форум за младежката заетост. Според данните на Сметната палата през изминалата година безработните младежи са намалели с 10 хил. души, но броят им остава висок.

Според бизнеса причината за тази тенденция се дължи на диспропорциите в заплащането между държавния и частния сектор, пише "Труд". Младите хора предпочитат да са чиновници, а не да работят в реалния сектор, каза Божидар Данев от БСК. Според президента на КНСБ Пламен Димитров минималната заплата не е достатъчно атрактивна, за да накара младежите да тръгнат на работа.

Социалният министър Ивайло Калфин също коментира, че ако бизнесът се нуждае от български млади кадри, трябва да започне да дава по-високи заплати. Според него сред част от младежите липсва мотивация да си търсят работа, тъй като родителите им ги издържат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване