06/30/15 21:02
(http://www.klassa.bg/)

МУЗИКАУТОР и ПРОФОН ползват медиен мониторинг с висока прецизност при разпознаването на музика

 ·         МУЗИКАУТОР и ПРОФОН започват съвместна работа с най-голямата компания в света за идентификация на звукозаписи

·         Нова услуга за мониторинг, изцяло приспособена към нуждите и изискванията на дружества за колективно управление на права, която идентифицира репертоара в световна база данни

·         Разпределение с гаранция за прозрачност

МУЗИКАУТОР и ПРОФОН – дружествата, които се занимават с колективно управление на авторски и сродни права, обявиха официално старта на партньорството си с BMAT – технологична компания, специализирана в разработването на системи, продукти и услуги за идентификация на музика.

Композитори, текстописци, издатели, изпълнители и продуценти вече ще имат възможност да ползват услуга, която бързо и лесно ще разпознава техните произведения, изпълнения и записи излъчвани в ефира на радио и телевизионните програми.  

Услугата, която предлага ВМАТ, ще донесе по-висока ефективност в мониторинга, по-прецизна обработка на постъпващите данни за използване на репертоар и прозрачност на подадената информация. Така дружествата по-лесно ще установяват процента на музикално съдържание в медиите, а правоносителите ще се възползват от една липсваща досега възможност – да се отчита използването на техните творби в реклами.

Технологията за идентификация беше представена официално от представители на ВМАТ, МУЗИКАУТОР и ПРОФОН на работна среща за членовете на дружествата, вчера, 29 юни, а интересът и очакванията към нея са огромни.

Услугата позволява идентификация на всички излъчени от медиите музикални произведения и записи. По този начин ще бъде осигурена 99.9% точност при разпознаването на музикалния репертоар в радио- и телевизионния ефир. В България медиите, предмет на мониторинга, ще бъдат над 40.

„Ако искаме да използваме услуга на световно ниво, сътрудничеството със световния лидер в мониторинга на музикално съдържание е референция за това. За нас е показателно, че на ВМАТ се доверява Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори. Смятам, че работейки с тази компания, навлизаме в нова ера в развитието на двете български дружества за колективно управление на права в музиката“, подчерта изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

 „Партньорството ни с BMAT е поредната стъпка в правилната посока за двете дружества, важно събитие за музикалната гилдия у нас и част от една цялостна положителна промяна в сферата на защитата и управлението на правата на творците в България. Новата услуга, която ще ползваме, ще подпомогне сдруженията на продуценти, изпълнители и автори в развитието на бизнеса им чрез значително подобряване на процесите на идентификация и разпределение. С партньорството ни с BMAT отваряме нова страница за едно по-прозрачно, прецизно и високотехнологично развитие на двете дружества в мониторинга на музика.“ , обобщи след срещата София Щерева, изпълнителен директор на ПРОФОН.

Регионалният мениджър на ВМАТ Ева Хествед изтъкна, че за първи път в дългогодишната й работа в компанията две дружества се обединяват и на общ форум разясняват на членовете си използваната за идентификация на музика услуга.

„В повечето случаи такива решения се вземат централизирано. МУЗИКАУТОР и ПРОФОН дават добър пример с организирането на тази работна среща, на която членовете можаха да споделят мнението си и препоръките си. Това е най-добрият начин да подобряваме услугата, която предоставяме“, допълни тя.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Контакт за медиите: 

Мария Василева, ПРОФОН

Email: maria.vassileva@prophon.org /

Тел.: +359 2 981 45 41

 

Кристина Стоянова, МУЗИКАУТОР

Email: press@musicautor.org

Тел.: +359 2 980 10 35


 


 

 

ПРОФОН e творческо сдружение с нестопанска цел, което представлява и защитава права, сродни на авторското право – тези на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. Организацията управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява 90 % от българския и световен музикален репертоар, включително и звукозаписите на трите мейджър музикални компании в световен мащаб (Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group), наред с над 30 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 180 от най-изявените български и 100 000 чуждестранни изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи. ПРОФОН е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят.

 

МУЗИКАУТОР е сдружение с нестопанска цел за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели. МУЗИКАУТОР представлява над 2600 български автори. МУЗИКАУТОР представлява и бива представляван от 68 чуждестранни авторски дружества. На база на тези договори МУЗИКАУТОР представлява авторите от близо 100 страни в света. Сдружението е член на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) и Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM).

 

 

BMAT е испанска мониторинг агенция, която към момента има договори с 60  дружества за колективно управление както на авторски, така и на сродни права в света, а също и със световни организации като CISAC, IFPI, SCAPR, с големи звукозаписни компании, музикални издатели, дистрибутори на дигитално съдържание и други. Компанията получава месечно средно по 1,7 млн. звукозаписи от повече от 257 различни източника (например автори, музикални издатели, изпълнители, продуценти, агрегатори на съдържание). В момента музикалната база съдържа повече от 25 млн. звукозаписи от над 80 000 лейбъла.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване