06/30/15 07:50
(http://pik.bg)

Мюсюлмани излизат на протест в защита на Куршум джамия

Мюсюлмани излизат на протест в защита на Куршум джамия

В Карлово представители на мюсюлманската общност са поискали да проведат митинг в защита на Куршум джамия и други вакъвски имоти, за които се водят съдебни спорове. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обаче не даде разрешение за провеждането му, съобщава БНТ.

От районното мюфтийство в Пловдив са подали заявление до местната администрация в подбалканския град, че искат с мирен протест да изразят нежеланието си около джамията да се извършват археологически разкопки.

Дворът на джамията в момента е обект на археологическо проучване.

На мястото има останки от мюсюлмански некропол и от Районното мюфтийство се опасяват, че той може да бъде осквернен.

Това е един вид накърняване на нашите гробища, каза районният мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед.

Затова от мюфтийството обявиха, че искат да проведат национален мирен протест. Целта е да бъде заявено още веднъж, че Куршум джамия и други молитвени храмове в страната трябва да бъдат върнати на мюсюлманите. Кметът на Карлово обаче отказа да даде разрешение с мотива, че проявата застрашава обществения ред и сигурността на хората от града.

В Карлово няма етническо напрежение и ако някой иска да го внесе отвън, той ще носи отговорността, заяви градоначалникът.

Въпреки забраната, се очаква протест в Карлово да има. Куршум джамия все още е обект на съдебен спор за собствеността между главното мюфтийство и общината.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване