06/30/15 07:41
(http://www.klassa.bg/)

Над 500 българи стават жертва на трафик на хора

 Ежегодно около 500 – 550 български граждани стават жертва на трафик на хора. Това съобщи секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова. Само за периода от 2010 до 2013 година в ЕС 30 000 души са признали, че са били експлоатирани по този начин. 80% от жертвите са жени, като по-голямата част от тях имат навършени 18 години.

 

За общи действия срещу трафика на хора между всички страни в ЕС, призова вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева. Тя напомни, че това престъпление е трансгранично и именно заради това са необходими съвместни усилия между България и всички други страни в ЕС.

 

Вицепремиерът обърна внимание на една част от проблема - наказанията за трафикантите. Кунева призна, че по-голямата част от заловените трафиканти на хора получават едва условни присъди, което също е мотив за жертвите да не потърсят помощ.

 

„Именно заради това трябва да преосмислим наказателната си политика”, настоя още вицепремиерът. Тя обаче посочи, че заради трансграничния характер на престъплението трудно се събират доказателства, трудно се образува досъдебно производство и съответно - се усложнява съдебния процес.

 

Доказателство за думите на вицепремиера Кунева са и данните от изминалата 2014 година, според които има 92 осъдителни присъди за трафик на хора, като 60% от тях са условни.

 

Вицепремиерът Меглена Кунева отново потвърди позицията си, че страната ни е напълно готова за Шенген. Българските гранични служители са сред най-добре обучените, които могат да прилага шенгенските правила безупречно, заяви тя. По нейни думи да се подценява присъствието на България и Румъния в Шенген в момента е изключително нездравословно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване