06/30/15 21:52
(http://www.klassa.bg/)

Още 20 години догонваме стандарта на живот в ЕС

 България може да достигне средния стандарт на живот в Евросъюза през следващите 20 години, ако производителността на труда нараства с 5% годишно. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Дорте Домланд при представянето на доклад на международната институция за производителността у нас.
Това означава, че до 2035 г. страната ни трябва да осигури почти двойно увеличение на този показател. За сравнение от 2000 до 2013 г. производителността на труда в България е нараствала средногодишно с около 3%, при средно 2,4 на сто в ЕС.
Според Домланд трябва да се предприемат реформи в три области, за да бъде постигнат по-висок ръст на производителността. Първата е да се повиши качеството на образованието и да се осигурят възможности за обучение през целия живот. На второ място трябва да се осигурят повече инвестиции за научноизследователска дейност и иновации. „Иновативните фирми в България са с най-ниско ниво като дял от икономиката спрямо ЕС“, коментира Домланд. Третата област е свързана с подобряването качеството на управлението и работата на съдебната система.
Домланд припомни, че ако се повиши стандартът на живот, по-малко българи ще напускат страната, а част от емигрантите може и да се върнат.
Неефективните фирми наемат повече
Неефективните компании в България наемат повече работници в сравнение с тези, в които се отчита по-висока производителност на труда, твърди Дорте Домланд. Според нея тенденцията би трябвало да е обратната, за да се осигури по-висок растеж на икономиката. Според прогнозите на Световната банка до 2050 г. един на всеки двама българи ще бъде в трудоспособна възраст, а един от всеки трима ще е над 65 години.
От Световната банка посочват още, че в износа на България са включени разнообразни стоки и услуги, включително високотехнологични продукти. През последните години обаче диверсификацията на експорта на страната се е влошила.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване